Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sesampanerad lax med wokgrönsaker och teriyakisås

Annons

För 4 personer
4 portionsbitar lax, cirka 140 g st.
salt och vitpeppar, 4 msk sesamfrö, smör och rapsolja till stekning/panering. Till serveringen: 1 zucchini, 1-2 morötter, 1 rödlök, 8 gröna sparrisar, rapsolja till wokningen, salt, 1 citron Till teriyakisåsen:1 dl soja, helst japansk, 2 msk mirin eller mild vit vinäger, 1 msk rapsolja, 1 msk strösocker
Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull. Koka upp och var noga med att sockret löser sig. Låt såsen sjuda ett par minuter så den blir lätt simmig. Ta kastrullen från värmen.
Salta och peppra portionsbitar av lax och vänd dem i olja och sesamfrö.Strimla grönsakerna ganska fint. Woka dem hastigt med olja i vanlig stekpanna. Ta upp och låt rinna av i sil, salta lätt. Stek laxen i samma panna. Ett par minuter på vardera sidan brukar vara lagom. Överstek inte. Fördela grönsakerna på tallrikar och toppa med laxen. Ringla teriyakisås runt och garnera med citron.

Dan Strandqvist

Mer läsning

Annons