Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skånsk kalops

Annons

1 kg märgpipa eller 700 g högrev eller grytbitar

2 morötter

2 gula lökar

8 hela kryddpepparkorn

1 lagerblad

2 msk koncentrerad kalvfond

maizena

smör och rapsolja till bryning

sojakulör

Krydda gärna extra med:

1-2 klyftor vitlök

1 tsk smulad timjan

1 bit purjolök

1. Skär köttet i tärningar med ett par centimeters sida. Skala och hacka löken. Skala, klyv och skiva morötterna.

2. Bryn köttet med smör och rapsolja i stekpanna. För att pannan inte ska tappa värmen bör man bryta köttet i omgångar. Avsluta med att bryna lök och morötter på samma sätt. Kött och grönsaker som är brynta läggs i järngryta eller stor kastrull.

3. Skölj ut pannan med lite vatten och slå det över köttet. Tillsätt vatten så det täcker.

4. Låt kalopsen koka upp. Skumma och sänk värmen så grytan bara sjuder. Tillsätt koncentrerad kalvfond, kryddpeppar och lagerblad. Här ska även de extra kryddorna tillsättas. Lägg på lock och sjud kalopsen cirka en timme.

5. Rör ut lite maizena i vatten och red av kalopsen. Sjud ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt, färga men sojakulör och bjud kalopsen med inlagda rödbetor, kokt potatis och varma grönsaker, exempelvis broccoli eller gröna bönor.

Mer läsning

Annons