Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparrissoppa med krutonger

Annons

För 4 personer
1 bunt vit sparris, ca 500 g
4 schalottenlökar
2 msk smör
1 dl torrt vitt vin
7 dl vatten
1 1/2 tärning grönsaksbuljong
1 tsk strösocker
2 dl grädde
2 tsk majsstärkelse + 1 msk vatten
salt och vitpeppar
Att äta till:
5 skivor vitt formbröd
smör och rapsolja
bladpersilja
1. Skala sparrisarna med potatisskalare. Börja från knoppen och skala nedåt. Skär bort och kasta den nedersta, lite träiga biten. Skär bort topparna och spara. Resten delas i mindre bitar. Skala och hacka schalottenlökarna.
2. Fräs smör, lök och mittbitarna av sparris utan att de tar färg i en kastrull. Späd med vin som nära nog får koka bort. Fortsätt sedan med vatten, buljongtärning och socker. Sjud soppan utan lock i 15 minuter. Tillsätt grädden. Mixa soppan med stavmixer.
3. Sila soppan till ny kastrull. Koka upp med de sparade sparrisknopparna. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud 4 minuter. Salta och peppra.
4. Kantskär brödet. Skär det vita brödet i sockerbitsstora tärningar som steks i smör och rapsolja.

Mer läsning

Annons