Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stek med äpplen och plommon

/

Annons

4 personer
1 benfri stek (kalkon, kalv eller gris) på ca 900 g
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 äpplen, gärna syrlig sort
8 katrinplommon
4 dl vatten
1 dl torrt vitt vin
1 msk kycklingfond
2 lagerblad
2 krm salt
4-5 persiljekvistar
10 krossade vitpepparkorn
smör och rapsolja
Till såsen:
3 dl sky från grytan
2 dl grädde
majsstärkelse
svartpeppar
kokt potatis
blandad sallad

Gör så här:
1. Skär den gula löken och äpplena i bitar. Skala vitlöksklyftorna. Salta, peppra och bryn steken i stekgryta med lika delar smör och rapsolja. Lägg i lök, gul och vit, katrinplommon och tillsätt vatten, vin, fond, lagerblad, persilja, salt och peppar. Koka upp och sänk värmen så steken får sjuda under lock i drygt 1 timme.
2. Ta upp steken och låt den vila inlindad i folie. Sila skyn och mät upp 3 deciliter i kastrull. Tillsätt grädde och koka upp. Red med majsstärkelse och sjud såsen 5 minuter. Salta och peppra.
3. Skiva upp steken och servera den med kokt potatis, salladsgrönsaker, gelé och stekta äppelskivor.
Dan Strandqvist/TT Spektra
dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons