Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stekt lax med citronhollandaise

/

Annons

För 4 personer. 25 minuter.

600 g skinn- och benfri laxfilé

salt och svartpeppar

smör och rapsolja

Till såsen: 3 äggulor, 1 tsk vitvinsvinäger, 125 g smör, 1 tsk rivet citronskal, 1/2 tsk fransk senap av Dijontyp, salt.

Att äta till: Kokt potatis, ärter, citron.

Gör så här:

1. Smält smöret till såsen i en kastrull på låg värme. Låt det smälta smöret stå vid sidan av spisen en stund så att den vita bottensatsen sjunker ner. Slå över det klara, gula fettet till ett hällvänligt kärl som tillbringare eller halvlitersmått.

2. Lägg äggulorna i en rostfri kastrull. Vispa dem till fast skum, vilket går lättast med elvisp och tar ett par minuter. Temperaturen på äggsmeten får inte överstiga 35-40 grader. Vispa ner det smälta smöret i små omgångar. Avsluta med rivet citronskal, fransk senap och en nypa salt.

3. Dela fisken i portionsbitar, salta, peppra och stek bitarna i lika delar smör och rapsolja cirka 3 minuter per sida. Avsluta med att lägga på lock någon minut. Servera med kokt potatis, lättkokta ärter och citron.

Dan Strandqvist/TT Spektra

Mer läsning

Annons