Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stekt lax med räkor i mousselinsås

Annons

För 4 personer

700 g skinn- och benfri lax

salt och svartpeppar

smör och rapsolja

Till såsen:

3 äggulor

150 g smör

1 tsk färskpressad citron

salt och ytterst lite cayennepeppar

1 1/2 dl vispad grädde

200 g skalade räkor

Att äta till:

kokt potatis

grön sparris

blandade blad

citron

dill

1. Smält smöret till såsen och ställ till sidan. Vispa grädden och ställ åt sidan. Vispa äggulor kraftigt med elvisp i rostfri kastrull över låg värme till dess äggsmeten tjocknar.

2. Slå varsamt över smöret till en liten tillbringare utan att den vita bottensatsen följer med. Vispa ner fettet i omgångar i äggsmeten. Smaka av med salt och lite cayennepeppar.

3. Ge sparrisen ett uppkok i saltat vatten. Stek laxen i lika delar smör och rapsolja. Först med det som varit skinnsidan neråt i en dryg minut, krydda med salt och svartpeppar och vänd fisken. Stek ytterligare i 2-3 minuter.

4. Blanda såsen med vispad grädde och räkor. Toppa rätten med sparris och dill. Citron, kokt potatis och sallad passar bra till.

Mer läsning

Annons