Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stuvad lax med forellrom

Annons

För 4 personer
600 g laxfilé
Till lenrimningen:
1 liter vatten
1 1/2 msk socker
2 1/2 msk salt
1/2 tsk hel kryddpeppar
1/2 tsk hel vitpeppar
1 lagerblad
Till kokningen:
1 liter vatten
1 tsk salt
Till stuvningen:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
2 dl grädde
1 fiskbuljongtärning
salt och vitpeppar
1 msk färskpressad citron
Till servering:
4 msk forellrom
vitt, rostat bröd
ärter
citron
1. Koka upp rimningslagen på samma sätt som i receptet bredvid. Låt den kallna innan laxen läggs i och får ligga cirka två-tre timmar.
2. Fräs samman smör och vetemjöl i en kastrull. Späd med vatten, vin och grädde.
Smula i en fiskbuljongtärning och sjud såsen fem minuter.
Smaka av med färskpressad citronsaft, salt och vitpeppar.
3. Skär laxen i bitar med ungefär tre centimeters sida. Lägg bitarna i en kastrull och tillsätt vatten samt
sparsamt med salt.
Sjud fisken tre minuter och låt den dra i spadet någon minut före servering.
4. Ta upp fisken med hålslev och vänd försiktigt ner den i såsen.
Lägg upp och garnera med forellrom, rostat bröd, ärter som kokats i saltat och sockrat vatten samt citron.

Mer läsning

Annons