Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thailändsk fisk- och skaldjurssoppa

Annons

För 4 personer

300 g fast fiskfilé av exempelvis torsk, gös eller kummel

300 g nordhavsräkor med skal

1 msk rapsolja

2 stjälkar citrongräs

1 tsk fint hackad galangarot

1/2 röd chili

1 tsk röd currypasta

12 dl vatten

2 tärningar hönsbuljong

1 msk fisksås

100 g små champinjoner

3 salladslökar

1 limefrukt

färsk koriander

1. Skär den skinn- och benfria fisken i bitar med ett par centimeters sida. Skala räkorna och ta vara på skalen. Krossa citrongräset lätt och dra bort det yttersta skalet. Hacka den nedre, ljusa delen fint. Hacka även galangaroten och den halva chilin utan att ta med frön och mellanväggar.

2. Fräs räkskalen med het olja i en kastrull en knapp minut. Tillsätt citrongräs- och galanga- och chilihack, currypasta, vatten och buljongtärningar. Koka upp och sänk värmen och låt allt sjuda i 15 minuter utan lock. Sila och spara enbart vätskan.

3. Strimla salladslökarna och dela svampen i bitar. Fräs lök och svamp hastigt med ytterst lite rapsolja i ny kastrull. Slå på vätskan, tillsätt fisksås och lägg i fiskbitarna. Koka ”nästan” upp och sjud fisken under lock i 3 minuter. Smaka av med färskrivet limeskal och saften från en frukt. Lägg upp i portionsskålar, fördela räkorna över och garnera med färska korianderblad

Mer läsning

Annons