Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjälknöl på vilt eller nötkött

Annons

För 4-5 personer. 12 timmar.

1 benfri, fryst stek på 1,2-1,3 kg

Till saltlagen: 1 liter vatten,
1 dl salt utan jod, 1 1/2 msk strösocker, 15 svartpepparkorn, 10 enbär, 1 dl portvin eller madeira (kan uteslutas), 2 lagerblad.
Att äta till: Potatisgratäng, blandad sallad
Gör så här:
1. Ta den frysta steken och lägg den i ugnssäker form eller långpanna som sätts in längst ned i 70-gradig ugn. Låt steken stå i ugnen några timmar och kontrollera sedan om det går att sticka in en stektermometer.
2. Koka upp saltlagen, det vill säga vatten och samtliga kryddor och vin om man vill.
Ställ lagen att svalna så den är kall när köttet är färdigstekt.
3. Stek köttet till dess termometern visar 62-63 grader. Lägg steken i den kalla saltlagen. Låt köttet stå på sval plats i minst 6 timmar innan det skivas upp och serveras.
4. Tjälknöl serveras antingen kall eller ljummen med potatisgratäng och sallad. Vid uppvärmning förlorar köttet sin vackra röda färg.

Dan Strandqvist/TT Spektra

Mer läsning

Annons