Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torrsaltad och smörkokt torsk

/
  • Torrsaltning, det vill säga salta först, vänta en eller två timmar och smörkoka sedan ger extra fin smak.

Vi äter för mycket salt. Noga räknat dubbelt så mycket som vi behöver. Ger man saltet tid att verka kan man dra ner på det utan att för den skull förlora smak.

Annons

Torrsaltad och smörkokt torsk
För 4 personer
30 minuter (+ 1 timme)
700 g torskfilé, gärna med skinnet kvar
1/2 msk salt
Till smörkokningen:
50 g smör
2 dl vatten
1 dl torrt, vitt vin
salt och peppar
Till såsen:
2 dl vatten
1 dl torrt, vitt vin
2 dl grädde
1 fiskbuljongtärning
2-3 kvistar färsk timjan
salt och vitpeppar
1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
Att äta till:
4 små morötter
1 litet blomkålshuvud
1 purjolök
kokt potatis
2 citroner

Gör så här:
1. Gnid in fiskfilén med salt och lägg den kallt i minst 1 timme.
2. Koka upp vatten, vin, grädde, fiskbuljongtärning och timjan. Red av med majsstärkelse löst i vatten och sjud såsen i 5 minuter. Sila såsen och smaka av med salt och vitpeppar.
3. Smält smöret i en vid, låg kastrull. Lägg i torsken med skinnsidan mot nedåt. Salta och peppra. Vänd efter ett par minuter. Tillsätt vatten och vin. Ös fisken och låt den sjuda under lock i 4 minuter.
Servera i portionsbitar med sås, lättkokta grönsaker och kokt potatis till.


Dan Strandqvist/TT Spektra
dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons