Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torskrygg i jultid

Annons

För 4 personer

800 g torskrygg

6-7 kryddpepparkorn

1 msk salt

1 1/2 liter vatten

Till såsen:

2 msk smör

2 msk vetemjöl

4 dl vätska från fiskkoket

1 1/2 dl grädde

1-2 tsk vitvinsvinäger

1 tärning fiskbuljong

salt och vitpeppar

Att äta till:

kokt potatis

ärtor

nystött kryddpeppar

grovkornig senap

citron och dill

1. Fisken går fort att tillaga så se till att potatis och ärtor kommer på spisen först. Koka upp vatten, grovt krossad kryddpeppar och salt i en vid kastrull.

Skinn- och benfri torskrygg läggs varsamt i det kokande vattnet. Dra genast ned värmen och sjud torskryggen två-tre minuter under lock. Dra sedan kastrullen av värmen.

2. Fräs samman smör och vetemjöl i en kastrull. Späd med fyra dl silad vätska från fiskkastrullen, grädde och lägg i en fiskbuljongtärning. Sjud såsen i fem minuter. Smaka av med vinäger, salt och vitpeppar.

3. Lyft upp fisken med en hålslev och låt den mellanlanda på flera lager hushållspapper för att få bort så mycket vatten som möjligt. Lägg sedan fisken på varma tallrikar, fördela såsen över och bjud med kokt potatis, lättkokta ärter, citron och dill. Toppa med nystött kryddpeppar och lägg en klick grovkornig senap vid sidan.

Mer läsning

Annons