Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ugnsbakad lax med sensommargrönsaker

/

Ugnsstekt lax med sensommargrönsaker blir mat lika vacker som en tavla. Att rätten dessutom är god gör inte saken sämre.

Annons

Vacker sensommarfisk

För 4 personer
1 timme

800 g benfri laxfilé med skinnet kvar
2 msk rapsolja
1 knapp msk salt
svartpeppar från kvarn
2-3 späda morötter
1/2 blomkålshuvud
1/2 grön zucchini
1/2 gul zucchini
2 små rödlökar
2 dl kokta bondbönor

Att äta till:
50 g smält smör
kokt potatis
citron
bladpersilja

Gör så här:
1. Värm ugnen till 125 grader. Lägg laxbitarna med skinnsidan nedåt på ett ugnsfast fat. Ringla över olja, salta och peppra. Ugnsbaka fisken i 45 minuter eller till dess den har en kärntemperatur på 55 grader.
2. Tvätta och skär morötterna i bitar. Dela blomkålen i buketter. Skär zucchini i 5 centimeter långa stavar med skalet kvar. Dela rödlökarna i klyftor. Öppna och förkoka bondbönorna ett par minuter.
Koka upp saltat vatten. När fisken börjar bli klar kokas morötter och blomkål någon minut. Därefter tillsätts även rödlök, bondbönor och zucchini. Allt får sjuda ytterligare någon minut.
3. Lägg upp laxen utan att ta med skinnet. Arrangera grönsakerna runt och slå lite smält smör över fisken. Serveras med kokt potatis, citronklyftor och persilja.


Dan Strandqvist/TT Spektra
dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons