Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ugnsstekt gås med madeirasky

/
  • Det tar tid att steka en gås, men i år infaller Mårtensafton på en lördag så då kanske man kan ta sig den tiden.

Annons

För 10 personer
3 timmar
1 gås på cirka 4 kg
1 citron
50 g smör
1 msk salt
1/2 tsk vitpeppar
Till fyllning:
5 äpplen
200 g katrinplommon
1 purjolök
1 kruka färsk timjan
Till skyn:
1 gul lök
2 dl gåssky
2 msk tomatpuré
2 lagerblad
2 dl madeira
4 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
majsstärkelse
1 msk kinesisk soja

Gör så här:
1. Gnid gåsen med citron, salta, peppra och fyll den med bitar av äpple, purjolök, plommon och timjan.
2. Pensla gåsen med smält smör och lägg den med ryggen uppåt på galler i 175 graders ugn. Sätt en långpanna med 2 dl vatten under fågeln. Var 30:e minut skedas vätska från långpannan över fågeln. Efter en timme vänds gåsen med bröstet uppåt och så får den steka klart, sammanlagt cirka 3 timmar. När 10 minuter återstår penslas gåsen med kallt vatten och luckan ställs på glänt för ge fågeln knaprigt skinn.
3. Sila vätska från långpannan till såsen. Fräs smör och hackad gul lök i en kastrull. Tillsätt tomatpuré, sky, madeira, vatten, lagerblad och en buljongtärning. Koka upp, red av och sjud såsen i 5 minuter. Färga med soja, salta och peppra.
Dan Strandqvist/TT Spektra
dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons