Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varma och kala rotsaker med timjanaioli

Annons

För 4 personer

7-8 potatisar

2-3 morötter

1 bit kålrot

1 bit rotselleri

1 bit purjolök, nedre delen

7-8 dl friteringsolja

flingsalt

Till aiolin:

2 äggulor

2 dl mild,

fruktig olivolja

1 tsk vinäger

1 krm salt

1 tsk Dijonsenap

1 msk hett vatten

1 vitlöksklyfta

2 msk finhackad timjan

1. Börja med själva dippen som mår bra om den får stå svalt en stund innan den serveras. Vispa äggulorna med vinäger, salt och senap. Maskin underlättar. Tillsätt oljan först droppvis, sedan i fin stråle under ständig vispning. Avsluta med en matsked hett vatten. Pressa i vitlök samt tillsätt fint hackad timjan.

2. Skala rotsakerna. Skär potatisen i drygt centimetertjocka strimlor. Övriga rotsaker strimlas betydligt finare. Stoppa in de finstrimlade rotsakerna i ringar av purjolök. De är goda att dippa helt råa.

3. Hetta upp olja och fritera potatisen i omgångar. Räkna med 3 minuter per omgång i olja som är 165-170 grader. Höj värmen till 180 grader och ge potatisen ett nytt ”dopp” i oljan innan den saltas och serveras.

Mer läsning

Annons