Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rosévinet tar klivet in i finrummet

/

Äntligen har rosévinet tagit klivet in i finrummet. Det är inte längre bara ett billigt drinkvin som klunkas heta sommardagar.

Annons

Som jag har längtat – för mig har rosévin alltid utgjort en egen vinstil som behövs för att hitta perfekta mat- och vinkombinationer.

Rosévinet har länge levt ett liv i skamvrån i Sverige. Det har varit bortglömt och missförstått. Många har trott att det bara är en blandning av gamla slattar, att det är ett simpelt drinkvin, endast kan drickas på sommaren, inte är fint nog och alltid billigt.

Men sedan några år har det hänt något. En ny generation har upptäckt rosévinet och dess fördelar. Det är ett vin som vi behöver i dag. Med den mångfacetterade matkultur vi har behövs det ett vin som är någonstans mitt emellan. Mer smakrikt än ett vitt, men mindre kraftfullt och strävt än ett rött. Och det där med blandning av slattar – det stämmer inte alls. Rosévin görs precis som man gör rött vin, av röda druvor, bara det att man låter skalen vara med i processen en begränsad tid.

I dagarna fyllde Systembolaget på sina hyllor med dryga 15-talet nya roséviner och alla kostar 99 kronor eller över - finrosé helt enkelt. Här har ni mina favoriter.

Jens Dolk/TT Spektra

jens.dolk@ttspektra.se

---------------------------------------------------------

Domaene Gobelsburg Rosé 2011 (91227) Niederösterreich, Österrike

Betyg: 5 (av 6)

Kanske har ni druckit en riesling eller grüner veltline från samma vinhus tidigare? Extremt ljus rosa färgton med sval och fräsch doft, friska pärontoner och lätt rosenblom. Läskande smak med grönäpplighet och limeaktig och lingonsyrlig eftersmak. Nästan som ett vitt vin.

Passar till: Lite salta tillbehör, till exempel torrostade nötter eller lufttorkad skinka. Ett drinkvin.

Pris: 99 kronor

Triennes Rosé 2011 (90242) VdP du Var, Frankrike

Betyg: 5 (av 6)

Sydfranskt vin med ljusrosa färg. Sval och lite neutral doft med lätta jordgubbstoner. Mer smak än doft med söt jordgubbsbärighet och sedan rejäl grönäpplig syrlighet. Nästan i gränslandet till smakrikt vitt vin.

Passar till: Fräscha, lite matiga, sommarsallader med syrlig dressing till. Blanda olivolja och citron, det blir perfekt.

Pris: 117 kronor

Domaine de la Mordorée La Dame Rousse 2011 (91229) Tavel, Frankrike

Betyg: 4 (av 6)

Modern godisrosa färg som inte är så typisk för området Tavel – rosévinets vagga. Här gör man bara rosé. Sval och fräsch doft och smak med hallonton. Grape- och rödvinbärig syrlighet.

Passar till: Syrliga snittar men också elegantare fiskrätter med syrliga såser. Drinkvin.

Pris: 145 kronor

Castello di Ama Rosato 2011 (90244) Toscana, Italien

Betyg: 4 (av 6)

Smakrik rosé, som drar åt rött vin med lite strävhet, på druvan sangiovese från Toscana. Bärig smak med avslutande syrlighet. Bäst till mat.

Passar till: En lätt kryddig fisk- och skaldjursgryta med tomat. Bouillabaisse.

Pris: 139 kronor

Delheim Pinotage Rosé 2011 (90107) Stellenbosch, Sydafrika

Betyg: 5 (av 6)

Ljus orangeröd färg. Sötaktig, lätt godisdoftande, rödbärig doft kombineras med mer kraftfull och stram smak med liten strävhet och apelsinaktig syrlighet i eftersmaken.

Passar till: Modern asiatisk mat med både lite sötma, hetta och syra.

Pris: 99 kronor

Mer läsning

Annons