Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rykande heta soppor

/
  • Vintersoppor ska vara rykande heta när de serveras i förvärmda portionsskålar.
  • Ärtsoppa med fläsk är en svensk klassiker. Kan kokas på rester av julskinka och kryddas gärna med senap som blivit över från julen. Här kan man snacka om sparmat.
  • Thaiinspirerad soppa med nudlar och räkor som får dimpa ner i den färdiga soppan. Starkt, het och rena kaminen i vinterkylan.
  • Spansk vitlökssoppa är som klippt och skuren för januari. Billig, god och rena skräcken för allt vad förkylningar heter.

Soppor är mat som både mättar och räddar en ansträngd ekonomi. Själva soppan är lätt att lyckas med och vill man få den mer mättande kan man bygga på med nudlar, ägg eller gott bröd.

Annons

Första gången jag kom i kontakt med den spanska vitlökssoppan var jag däckad i en vinterförkylning. En bekant fixade soppan och sa att nu är det bara att äta och friskna till. Det ska erkännas att jag tvekade med tanke på högen av vitlöksskal som låg kvar på diskbänken.

Men det krävdes bara ett par skedar för att övertyga mig.

Visst, soppan smakar vitlök, men inte så till den grad att den tar över hela smakbilden. Olivoljan och brödet ger minst lika mycket smak.

Vitlökssoppan reds med ägg, en gammal teknik, som både reder och ger en mer mättande soppa.

Ärtsoppa med fläsk har blivit något av en svensk nationalsoppa. Just nu är tiden perfekt för ärtsoppa eftersom tillgången på rimmat, kokt fläsk är god efter jul. Fläsket till soppan är helt enkelt julskinka och nu kan man antingen ta rester eller fynda julskinka i butiken.

Är ärtsoppa en rätt som återkommer på matbordet kan man köpa en julskinka, dela den i lagom stora bitar och frysa in för kommande soppkok.

Tänk på att ärtsoppa alltid ska kokas med nytt vatten. Skölj ärtorna både före och efter blötläggningen och koka soppan med nytt vatten i kastrullen. Se till att ärtorna är hyggligt nya.

Thaikökets härliga soppor väcker minnen hos de flesta. Heta både i temperatur och styrka med den klassiska smaken av lime, ingefära, koriander och fisksås är de obetalbart goda. När vi kokar räksoppa på redan kokade räkor gäller det att vänta med räkorna till sista stund. Bästa sättet är att fördela dem i skålar och slå soppan över.

Dan Strandqvist/TT Spektra

dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons