Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säsong för sparris

/
  • Pasta med sparris, räkor och citron är precis så vårfräscht och gott som det låter.
  • Låt sparrisen hänga med på grillen. Den blir ett fantastiskt tillbehör till fläskfilé, rört gräslökssmör och kokt potatis.

Sparris är en riktig vårprimör. Från sitt läge nere i jorden väntar den på första värmen och sedan smäller det bara till. Och precis som alla primörer är den känslig för det mesta – allt från väntan i kylskåpet till varmhållning.

Annons

Sparris är egentligen en besvärlig grönsak. Den torkar snabbt ut efter skörd och redan efter några dagar har sparrisen tappat åtskilligt i vikt.

Tillagningen bör ske med uppmärksamhet och närvaro så primören inte blir överkokt, mjuk och sladdrig. Gästerna får vackert vänta på maten.

Allt vad varmhållning heter är rena sabotaget mot en primör som rätt hanterad är både spröd, krispig och god.

Hur lyckas man med allt det där då? Principen är att man fixar allt annat först och avslutar med sparrisen. Känner man sig osäker är den gröna sparrisen bäst att börja med. Dels för att den är tåligare och mer förlåtande om något inte går helt som det var tänkt, dels behöver den inte mycket mer än en upphettning för att bli färdig att äta.

Vit sparris anses lyxigare, något som man kan förstå med tanke på att den skördas innan den ens hunnit upp ur jorden. I praktiken börjar all sparris som vit, men så fort den vuxit upp ovan jord ändrar den färg. När den blir grön blir den även rik på C-vitamin. Den gröna sparrisen får inte växa för länge för då övergår den till en spetig buske.

Smör är sparrisens bästa vän antingen det är en smörklick, rört smör eller en smakfull hollandaisesås. Smör, liksom en nypa socker, bör även finnas med i kastrullen när man kokar vit sparris. Sockret motverkar att sparrisen blir besk, något som annars alltid lurar i bakgrunden när man kokar växtdelar som inte hunnit upp ur jorden.

Vit sparris kan även serveras med tunna skivor rökt eller kokt skinka. Och förkokt grön sparris kan läggas på grillen bara så mycket att den får ränder, värme och grillsmak. Så enkelt och så härligt gott med rört smör, en köttbit eller bara nykokt färskpotatis.

Dan Strandqvist/TT Spektra

dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons