Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogens gula guld

/
  • Vilken köttbit som helst trivs i sällskap med en hemlagad, gräddig kantarellsås. Här finns recept på hur du verkligen får såsen att smaka svamp.
  • I sin enklaste form serveras kantarellerna stekta med rödlök på en hemlagad köttfärsbiff och en smörstekt skiva surdegsbröd.
  • En vid kantarellpaj i låg form är tilltalande för såväl öga som gom. Försök alltid få svampen att framträda så tydligt som möjligt.

Den svenska svampen tycks hålla andan. Efter en torr och varm sommar gapar många kända svampställen tomma och det är bara regn som gäller för att svampen ska komma på bred front. Torkan till trots finns det en och annan fin gul kantarell ute i backarna.

Annons

Gul kantarell är Sveriges mest uppskattade vilda matsvamp. Smaken är mild, nötig och lätt att kombinera med nästan vad som helst. Däremot ska man ha klart för sig att kantarellens smak är vattenlöslig, vilket innebär att den inte bör sköljas vid rensning. Mjuk pensel är bästa rengöringsredskapet, gärna redan ute i skogen så att man slipper jobbet när man kommer hem.

Har man tur och får mer kantareller än man behöver går svampen bra att frysa in. Före infrysning bör de förvällas, det vill säga kokas upp i lättsaltat vatten och sedan kylas ned utan vatten. Lite av den goda smaken går förlorad men samtidigt försvinner även den beska bismak som frysta kantareller får. Skulle man missa förvällningen går den att göra i samband med upptiningen, men då förlorar man mer smak än om processen görs före frysning.

Som alltid smakar svamp bäst helt färsk och nyplockad. Upplevelsen av en skiva stekt rustikt bröd med en hemlagad pannbiff och en driva smörstekta kantareller bevisar att man inte behöver krångla till det om råvarorna är bra.

En smakfull kantarellpaj är inte så tokigt det heller. Här får kantarellerna verkligen spela huvudrollen, när de läggs över pajfyllningen. På samma sätt är en gräddig kantarellsås med tydliga kantarellbitar till en bit kött en närmast klockren kombination.

Dan Strandqvist/TT Spektra

Mer läsning

Annons