Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Små grottor med citronsmak

/

Nu tar vi nya, friska baktag efter en skön semester. En liten, god kaka får bli först ut.

Annons

Hej igen!

Nu är jag tillbaka efter fyra underbara semesterveckor. Och det blev som jag trodde, ömsom sol och ömsom regn. Det blev också som jag ville, jag gjorde nästan ingenting, det är skönt att bara vara.

Men nu är det bara att kämpa på igen, och njuta av de sköna dagarna i augusti som är kvar.

En extra rolig och trevlig kväll under semestern tillbringade jag vid Bäckebro koloni där det bjöds på kak/hatt/fruntimmerskalas. Tack Maria! Alla vi runt 20 inbjudna hade med oss en varsin kaka som vi sedan skulle bedöma. Gott, men jag kan villigt erkänna att hur gott det än kan vara med kakor, så är det inte roligt att provsmaka så många. Man fick nästan huvudvärk på kuppen. Ni kanske såg reportaget i GD (22/7).

Min kaka ”vann” inte, (det var ingen tävling!), det gjorde nämligen den supergoda kakan på pinne (cookie pops) som innehöll philadelphiaost och kladdkakeballerinakakor.

Den här veckan ska ni därför få smaka på den kaka jag hade med mig, en lemoncurdgrotta, alltså hallongrotta med lemoncurd istället.

Hur många kakor ni får ut av degen beror ju förstås på hur stora ni gör dem. Jag föredrar att ha dem i småbrödsformar, men ibland kanske man vill göra dem lite större. Som vanligt en smaksak.

Och som vanligt får ni gärna höra av er om ni har några tips eller önskningar på recept ni vill ha med. Maila till helena.bjorklund@gd.se

Ha en fortsatt bra semester ni som har det. Och njut av sommaren.

Lemoncurdgrottor

Ca 30-40 kakor

200 g smör eller margarin

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

4,5 dl mjöl

Lemoncurd

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop smör och socker. Blanda de torra ingredienserna och rör ner det i smör- och sockersmeten. Blanda till en smidig deg och forma till en rulle. Skär i bitar, rulla till bollar och lätt i småbrödsformar.

Gör en grop i varje kaka och fyll med lemoncurd. Grädda i 175 grader i cirka 18-20 minuter, Låt kakorna svalna. Naturligtvis går de bra att frysa.

Mer läsning

Annons