Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smakfulla julsillar

/

Julsillen ska smaka precis som förr. Och den ska överraska. Motsägelsefullt så det förslår, men så är det ofta när tradition och nytänkande sliter i vår matkultur.

Annons

Traditionen att duka upp julbord är ingen särskilt gammal tradition. Det började för så där 100 år sedan och är egentligen ett utbyggt så kallat sill- och brännvinsbord, det som tidigare erbjöds resande på våra gästgiverier. De första annonserna för julbord publicerades 1919 och allt sedan dess har krogarna tävlat med varandra att duka upp så många rätter som det överhuvud taget går.

Om det kan man tycka vad man vill, men i det egna julfirandet bör kvalitet och omsorg gå före mängd och antal. Hellre några få, utvalda rätter som smakar gott än mängder med mat som ingen egentligen vill ha. Välj rätter som du vet att familjen uppskattar och hoppa över resten. Det mår alla bäst av.

Ett par sorters sill är alltid gott att ha till hands. Även om den inlagda med kryddpeppar och rödlök är det säkraste kortet vill man gärna spänna bågen lite till. Så varför inte bjuda på apelsinsill och norrländsk brännvinssill. Mitt sätt att lägga in sill börjar alltid med en mild, sötkryddig löksill. Med den som grund kan man sedan göra snabba smakförskjutningar med allt från sockerkokt apelsinskal till majonnäs, crème fraiche och brännvin. Tradition och nytänkande på samma gång.

Löksill kan även köpas färdig om man vill ta en genväg och numer finns även något som kallas femminuterssill. Bakom namnet döljer sig en neutral sillinläggning med färdigskurna sillbitar som kan ätas direkt eller smaksättas.

Krämiga sillinläggningar är uppskattade i dag. Det som började med senapssill har vuxit till hyllmeter med alla tänkbara smaker. Vitlök, örter och kryddor varvas med en och annan sillbit. Om du blandar en del majonnäs med 2-3 delar crème fraiche och lite lag får du en egen grund att krydda som du vill. Svårare är det inte.

dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons