Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabbt och lätt med kyckling

/
  • Kyckling blir bäst om man vågar krydda den ordentligt. Och har man tid så smakar hel fågel mycket bättre än den vi köper i bitar.

Vi äter allt mer kyckling. På tio år har konsumtionen ökat med hundra procent. Gott, bekvämt och lättlagat är egenskaper som lockar. Och så det faktum att kyckling numera säljs styckad och klar för pannor och grytor.

Annons

Om styckad kyckling kan man tycka vad man vill, men bekvämt är det, även om den riktiga kycklingsmaken delvis går förlorad sedan köttet skurits bort från skinn och ben.

Har man tiden på sin sida är det aldrig fel att köpa hel fågel. I sin enklaste version penslas den med olja smaksatt med salt, vitpeppar och paprikapulver, alternativt curry, och steks hel mitt i 175 graders ugn.

Lite beroende på storlek är kycklingen klar efter en timme eller något mer. För att avgöra det tittar man på vätskan som rinner ur fågeln. Den ska vara helt klar. Är den rosa får man vackert steka lite till.

I dag njuter vi av tre lika enkla som smakfulla kycklingrätter. Kyckling med apelsinsås var från början anka med apelsinsås, en fransk paradrätt med hur många moment som helst.

Nu tar vi genvägen via kycklingfond, koncentrerad apelsinjuice och rödvin alternativt vatten och en skvätt rödvinsvinäger. När man lagar mat smaksatt med vin är syran viktigare än alkoholen. Alltså funkar det med vatten och lite vinäger så länge man inte säger att det är en vinsås.

Tunna kycklingskivor som vänds i ströbröd och curry går snabbt att steka. Servera gärna en sambal oelek-kryddad mangoraja och frasiga pommes frites till.

Eller, om det ska gå riktigt fort, woka kycklingen med grönsaker och cashewnötter. Pang, bom och maten står på bordet!

Dan Strandqvist/TT Spektra

dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons