Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarfest på mormors vis

/
  • Kalvstekar är inga stora köttbitar. För bästa resultat bör steken i alla fall väga minst ett kilo.
  • Gravlaxtoast fanns på var och varannan krogmatsedel för så där 50 år sedan. Rätt upplagd ska den vara hög och spänstig.
  • Persikor à la Melba, eller Peach Melba, skapades en gång i tiden till sångerskan Nellie Melba.

Det genuina köket som gällde för så där 50 år sedan är på väg tillbaka. Kanske inte i sin helhet, men den vällagade svenska maten har åter blivit på modet.

Annons

Det genuina köket som gällde för så där 50 år sedan är på väg tillbaka. Kanske inte i sin helhet, men den vällagade svenska maten har åter blivit på modet. Här håller vi oss till tema sommarfest och dukar upp en tidstypisk festmåltid med gravad lax, kalvstek och persikor med Melbasås. Recepten är lätta att följa och du behöver inte låsa dig vid spisen hela dagen för att ro det hela i land.

Just tiden man är villig att avsätta för matlagning är det som skiljer dagens kök från det som gällde i mitten av 1900-talet. Då fanns det ofta någon hemma som kunde passa långkok och jäsdegar. I dag ska allt hinnas med på tiden det tar att koka pasta eller ris. Och till och med potatiskastrullen kan upplevas som ett långkok.

Gravad lax är ett exempel. Det tar några dagar för laxen att bli gravad. Med dagens mått mätt är det snarare ett projekt än matlagning och för att inte recepten ska bli alltför tidskrävande fuskar vi med färdiggravad lax till inledningen. Upplägget är däremot tidstypiskt med en toast i botten och lax, hårdkokt ägg, sparris, späda grönsaker och en klick hemlagad hovmästarsås ringlad över. Ibland gjordes rätten om till gravlaxcocktail vilket i praktiken innebar att brödet rostades och serverades vid sidan medan lax och övriga ingredienser bjöds i portionsskålar på isbädd. När såg man något sådant senast?

Kalvstek lagas bäst i ugn. Det tar en dryg timme för köttet att komma upp i önskvärda 70 grader. En stektermometer håller reda på värmen. Tillbehören är viktiga, allt från vinbärsgelé till pressgurka. Avslutningen med persikor à la Melba är en riktig klassiker med inkokt persikohalva, hallonsås och en god vaniljglass. Rätta till slipsen och sommardräkten, söndagsmiddagen är dukad i bersån.

Dan Strandqvist/TT Spektra

Mer läsning

Annons