Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sophia + Sandra = sockerkonst

/
  • Kakdegen som fått stelna lite i frysen snurras varsamt i smält choklad innan den kan ätas.En ros växer fram när Sandra Eklund spritsar frostingen på cupcakes.
  • Att det ska vara roligt att fika är Sophia Andersson och Sandra Eklunds motto. De är Gävletjejerna som älskar bakning och sockerkonst, och drömmer om att ägna sig åt det på heltid.
  • När barnen får bestämma blir det ofta Musse och Mimmi Pigg-motiv.
  • En vacker blombukettstårta skapad av Sandra Eklund, med en fyllning av Nutella/jordnötskräm och lemon curd-grädde.
  • En av Sandra Eklunds vackra tårtor.
  • Sophia gör alltid fina arrangemang med sina cake pops och sätter ofta ner klubborna i krukor med oasis i botten. Hennes bästa tips är att besöka en blomsteraffär för att hitta sisal och andra prydnader att piffa krukorna med.

Sophia Andersson och Sandra Eklund är vännerna som tycker att det ska vara roligt att fika. För ett år sedan gick de från träningsfreaks till sötsaksfreaks. Nu drömmer de om att försörja sig på att skapa sina fantasifulla bakverk.

Annons

Att Sandra och Sophia skulle ta med blommor när de blir bortbjudna är inte längre aktuellt. Numera är det självklart för dem att ge bort sötsaker som de skapat själva i present. Sandra älskar att göra vackra tårtor, medan Sophias stora passion är cake pops, kakor som ser ut som klubbor.

– Men allt är egentligen roligt med det här. Jag ligger vaken om nätterna för att jag vill förverkliga idéer och se om de går att genomföra, säger Sandra.

Sandra och Sophia blev vänner för elva år sedan när de båda jobbade på Café Mamsell, och fram till augusti förra året var träning det stora gemensamma intresset. Sedan kom bakningen in i deras liv.

– Vi pratar inte längre om proteiner och kosttillskott utan om grädde och mjöl i stället. Nu när vi träffas så bakar vi, och det slutar ofta med muffins överallt, skrattar Sandra.

Sedan februari driver de bloggen www.apeaceofcake.se där de lägger upp recept, tips som kan hjälpa andra nybörjare och så klart bilder på allt som de bakar. Och det blir en hel del godsaker.

– Vi bakar så mycket att vi inte hinner äta upp allt, så vi skänker en del till sjukhuset, dagis och kompisar också, berättar Sandra.

Sophia jobbar i nuläget som personlig assistent och Sandra som undersköterska på Barnkliniken, men den gemensamma drömmen är att förvandla det stora fritidsintresset till ett företag. Deras familjer hejar på och inom ett år hoppas de på att kunna baka, pyssla och skapa på heltid.

– Vi tror att det finns en marknad för det här i Sverige. Det är redan stort i USA och jag tror att det kommer bli det även här, säger Sophia.

Det är dyrt med redskap, formar och ingredienser och mycket måste de beställa från USA, men båda har blivit bättre på att hitta billiga genvägar. En äggkartong är perfekt att torka blommor av sockerpasta på, grillpinnar kan användas till att göra cake pops med, en kartong där det tidigare har stått crème fraîche-burkar i affären är bra att frakta cupcakes i och en enkel vit muffinsform kan bli hur snygg som helst om man klär den i prickigt tårtpapper. Enligt Sandra och Sophia kan alla som vill hålla på med sockerkonst och baka på samma fantasifulla sätt som dem göra det, så länge intresset finns där.

– Vårt bästa tips är att baka, baka, baka! Det gör ingenting om det blir fel, man lär sig av sina misstag, säger Sophia.

Mer läsning

Annons