Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sött vin med det lilla extra

/

Annons

Fruktsötma i balans med utsökt syrlighet har blivit ett signum för tyska vinmakare. En smakkombination som är svår att få till, men som slår det mesta i vinväg om den väl sitter. Det visar årets första nyheter från Systembolaget.

Tyska vinmakare är fenomenala på att ta fram viner med sötma i balans med syrlighet. Månadens nya, halvtorra sorter är åtta till antalet och kommer från det pittoreska Moseldistriktet, ett område som lämpar sig fantastiskt väl för druvodling. Vingårdarnas läge vid floden och i de trånga bi-dalarna, samt distriktets nordliga läge är grundförutsättningen för vinernas smakodysée mellan socker och syra. Det insåg redan de gamla romarna.

Vinet Trittenhiemer Apotheke Riesling Spätlese har dock en bredare ursprungsbeteckning än Mosel, åtminstone om man får tro etiketten. Här står det nämligen Mosel-Saar-Ruwer. Importören berättar att sedan första juli 2008 är reglerna nya och att Moselproducenterna numera vill förtydliga vinets ursprung för konsumenterna. De skriver därför bara Mosel, som ett sätt att förenkla etikettens information. Flaskor som producerades innan de nya reglerna infördes har dispens.

Ett ursprung som exempelvis Mosel är egentligen bara intressant om det är angivet helt på egen hand, då det avser ett enklare vin med druvor som kommer från ett stort upptagningsområde. Studerar man etiketterna till månadens halvtorra viner, har nästan alla vingårdens närmaste stad angivna, som Trittenheimer, Wiltingen, Wehlener, Erdener, ürziger och Graacher. Därefter kommer i vissa fall vingårdens namn som här är Himmelreich, Würzgarten, Treppchen, Sonnenuhr och Aphotheke. Slutligen tillkommer druvsortens namn, i detta fall riesling.

Namnen på de tyska vinerna är därmed långa och ofta komplicerade – och som om namn på städer, byar och vingårdar inte var nog, tillkommer även en kvalitetsgradering i slutet. Det är exempelvis spätlese, auslese eller trockenbeerenauslese. Detta ska informera konsumenten om när druvorna skördats och ge en indikation om hur söt vinsmaken är.

Månadens söta vin, Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2007, har precis som sex av de åtta halvtorra vinerna kvaliteten ”Spätlese” på etiketten. Spätlese betyder sen skörd, underförstått mogna druvor, vilket borgar för en god och högkvalitativ vinsmak. Hur stor eventuell restsötma blir beror på de enskilda druvornas kvalitet och mognad.

En slutlig mätning av restsockernivån avgör hur vinet bedöms. För konsumenten är producenten och försäljarens information nödvändig då det är mycket svårt att avgöra om vinet är sött eller halvtorrt.

Men tillbaka till Trittenhiemer Apotheke Riesling Spätlese 1988 för 79 kronor. Hur kommer det sig att ett vin med denna höga kvalitet och en så pass hög ålder kostar så lite?

– Vi har fått köpa ett parti vin mycket förmånligt då producenten ville släppa vinerna omgående, samtidigt såg Systembolaget en god affär, säger Lennart Granqvist, VD på Granqvist Vinagentur i Tidaholm.

Spätlese betyder sen skörd, underförstått mogna druvor, vilket borgar för en god och högkvalitativ vinsmak.

Elke Jung /TT Spektra

elke.jung@ttspektra.se

Mer läsning

Annons