Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svart kärlek

/

Vad allt kan man inte skriva böcker om!

Annons

I min hand har jag en sprillans ny bok ”Lakrits en kärleksförklaring i svart.” De två dagar den har legat på mitt bord har den väckt ett visst intresse och jag börjar tro att jag är ensam i världen om att inte älska lakrits.

I min tidiga ungdom satte jag i mig ett halvt kilo lakrits på en Ålandsfärja. Sen blev det sjögång och sjösjuka och på något vis blev jag aldrig lika förtjust i lakrits igen. Och salt godis har jag aldrig förstått mig på.

Men alla ni andra som gärna proppar i er tills munnen ser ut som ett svart hål har fått en rolig bok. En hel del intressant läsning om lakritsrotens historia; ”världens äldsta tandborste”, lakrits som medicin, som magi och skönhetsmedel. Nostalgikerna får sitt i godisminnen och bilder, pipor och piastrar, fabriker och festivaler.

Författarna Annica Triberg och Annika Wallin har så vitt jag förstår utvunnit allt som går att pressa ur ämnet, och de gör det intressant och underhållande och Albert Håkanssons bilder matchar texten utmärkt.

Så – till maten – för det är en kokbok också. Jag har inte provat något av recepten, kan bara konstatera att påhittigheten är stor. Hummersoppa, inlagd sill och älggryta smaksätts med lakrits! Mindre förvånande: Kakor, tårtor, godis och sprit.

Lakritsälskarna är många – och nu vet ni vad man kan ge dem i present.

Mer läsning

Annons