Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta hand om lingonen

/

Annons

Utan lingon klarar sig inte svensk husmanskost. Här sitter mycket av den svenska smaken. Att servera kåldolmar, köttbullar eller fläskpannkaka utan lingonsylt vore som att bjuda på en halv måltid.

Lingon är lätta att plocka. De är fasta och tål ganska tuff hantering. Bären har naturligt hög halt av bensoesyra vilket gör att de mer eller mindre konserverar sig själva.

Vattenlingon är ett exempel på hur naturen själv hjälper till att konservera bär på ett lika enkelt som genialt sätt. Väl rensade lingon läggs i burk och sedan är det bara att slå på rent vatten. Receptet finns med i Cajsa Wargs kokbok så det får anses vara väl beprövat. För säkerhets skull kokar vi vattnet innan det används. Burken ställs svalt och lingonen kan sedan användas till garnering av såser eller till bröd där man vill ha hela lingon. Kom bara ihåg att inte stoppa ned fingrarna i burken. Använd sked eller annat redskap när lingonen ska fiskas upp.

Vill man spara lingonsylt är den kokta sylten absolut överlägsen. Den håller snudd på hur länge som helst. Rårörda lingon har inte samma hållbarhet men kan i gengäld göras i omgångar på frysta bär.

Annons