Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tid för en soppa

/
  • Vegetarisk ärtsoppa körs slät med stavmixer innan den serveras med krispiga krutonger.Foto: Dan Strandqvist

Hösten är de värmande soppornas tid. Rikt utbud av färska och spänstiga grönsaker i allmänhet och rotsaker i synnerhet gör soppkoket extra lyckat. Kommer man sedan ihåg att bjuda krutonger till blir soppan så mycket mer uppskattad.

Annons

Vegetarisk ärtsoppa

För 4 personer

1 1/2 timme + blötläggning 12 timmar

500 g torkade gula ärter

2 gula lökar

3 morötter

1 bit rotselleri, 150 g

2 lagerblad

1/2 kruka mejram

salt och peppar

Att äta till:

6 skivor lantbröd

smör och rapsolja

Gör så här:

1. Lägg ärterna i blöt på sval plats över natten eller i minst 12 timmar.

2. Sila av blötläggningsvattnet och slå på nytt vatten så det täcker ärterna med råge. Koka upp och sänk värmen så att ärterna bara sjuder. Tillsätt salt, lagerblad, skalade gula lökar, skalade morötter, skalad rotselleri och mejram. Sjud soppan under lock i 1 timme.

Skumma av lösa ärtskal. Passera soppan helt slät med stavmixer. Om soppan är för tjock kan den spädas med vatten och kokas upp en sista gång. Smaka av med salt och peppar.

3. Kantskär brödet och skär det sedan i sockerbitsstora tärningar. Stek brödbitarna i lika delar smör och rapsolja. Vänd bitarna flera gånger så de får fin färg runt om. Krutongerna bjuds i skål.

Dan Strandqvist/TT Spektra

Mer läsning

Annons