Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Twista till ­midsommarmaten

/
  • Kyckling och grönsakspaj passar alltid. Bjuds med blandade blad och salladsgrönsaker.
  • Silltårta är ett gott alternativ till den traditionella matjessillen med gräddfil och gräslök.

Matjessill med gräddfil och gräslök känns inte som någon överraskning på midsommarbordet.

Att ändra menyn känns närmast som landsförräderi. Däremot går det att busa till klassikerna om man känner för lite variation.

Annons

Midsommarmaten må vara enkel. Men helgen har ändå sina oskrivna regler i form av sill, gräddfil, färskpotatis och jordgubbar, och kanske också en liten snaps, under klar himmel. Det är frihet att få njuta allt med fötterna nerkörda i frodigt gräs, höra svalor skria samtidigt som man får kämpa mot en och annan mygga. Mer midsommar än så kan det knappast bli.

Vill man variera i menyn måste det ske med de klassiska smakerna som grund. En matjessilltårta, garnerad med gräslök, är ett exempel. Och att avsluta med en tunn tarte, fylld med hemkokt vaniljkräm och jordgubbar, känns inte fel det heller. Kycklingpaj med grönsaker och lagrad ost gör sig bra mellan tårtorna och sedan kan man ju alltid bygga på med allt från egna köttbullar, kall, inkokt strömming, lax och nykokt färskpotatis.

Matjessilltårtan är snudd på perfekt till helgen. Den inte bara kan utan vinner på att göras en dag i förväg. Så länge den får stanna i sin springform, eller pajform med löstagbar kant, klarar den att hänga med ut till landet förutsatt att den får ta plats i en kylväska. Knepet att klä formen med plastfilm gör det enkelt att lyfta över tårtan till uppläggningsfat och sedan är det bara att njuta.

Kycklingpajen fylls med bitar av kyckling och grönsaker som först får några minuter i stekgrytan. Genom att förvärma fyllningen kortas tiden i ugnen med 10-15 minuter.

Dan Strandqvist/TT Spektra

dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons