Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upptäck farmors viner

/

Jag har ingen aning om hur gammal du är, var du bor eller hur många katter du har. Men en sak är jag ganska säker på - det var länge sedan du drack ett glas starkvin.

Annons

Jag är nog inte ensam om att tänka på min farmor och hennes blå flaska Bristol Cream i hörnskåpet så fort sherry kommer på tal. Eller morfar och hans röda fåtölj då någon nämner portvin.

Och säger du Offley Cachucha (vitt portvin) så flimrar genast en gammal middag från min barndom förbi, när mina föräldrar drack dessertvin till de After eight-gratinerade päronhalvorna med vispgrädde.

Att starkvin är en utdöende produkt för den moderna vindrickaren är ett faktum – och mycket, mycket tråkigt. Det finns massor med härliga smaker som man missar. Det handlar nog om två saker. Kaffet har ersatt dessertvinet. Och många har tappat referenserna för när ett glas starkvin är på sin plats.

Låt oss ändra på detta. Här kommer några av mina favoriter bland starkvinerna och tips på vad man kan servera dem till.

----------------------------

Churchill’s Late Bottled Vintage (8016) Porto, Portugal

Rött portvin och desserter är ofta inte bästa kompisar – men det är vinet till salta ostar. En liten halvflaska räcker långt som avslutning på en middag, med en ostbit där det salta i osten möter det söta i vinet.

Passar till: Gärna mögelostar eller lagrade salta hårdostar.

Pris: 99 kronor

Pedro Ximénes (8328), Spanien

Dessert för vuxna. Trögflytande, nästan kompakt, vin med chokladbrun färg. Tung, söt doft av farinsocker och torkade fikon med sirapsfeeling och fattoner.

Passar till: Lägg denna flaska i frysen en knapp timme och servera den sedan som sås på vaniljglass.

Pris: 375 ml, 89 kronor

Castaño Dulce Monastrell 2009 (8412) Yecla, Spanien

Detta är också ett gott ostvin. Gjort på druvan monastrell från sydöstra Spanien. Sött, rött, smakrikt vin med eldig torkad fruktighet med russintoner, dadelsötma, kryddighet och avslutande strävhet.

Passar till: Perfekt till det salta i ostar, som till exempel parmesan, västerbottensost och gröna och blå mögelostar.

Pris: 500 ml, 115 kronor

Pommeau de Normandie (76169)

En doldis i vinvärlden. Man blandar lagrad Calvados med ojäst äppelmust. Resultatet blir ett dessertvinsliknande vin med sötaktiga, höstäppliga toner och en lätt knäckig karaktär. Finns i Systembolagets beställningssortimentet.

Passar till: Som aperitif eller till äppliga desserter som gärna få var lite karamelliserade med socker.

Pris: 169 kronor

Blandy’s Colheita Malmsey (7833) Madeira, Portugal

Överraska dina gäster genom att bjuda på madeira till den maffiga chokladdesserten. Fyllig doft och smak med torkad fruktighet och nötiga toner.

Passar till: Chokladdesserter men också desserter med mycket nötter och knäckig feeling.

Pris: 500 ml, 129 kronor

--------------------------------------

Jens Dolk/TT Spektra

jens.dolk@ttspektra.se

Mer läsning

Annons