Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad ska Margit äta?

Härom dagen ringde Margit Kinnander hem till mig. Jag var på jobbet så hon framförde sitt ärende till maken: Det är svårt när man inte kan laga mat.

Annons

Och där hamnade hon hos en kamrat i nöden. Han visste precis vad Margit talade om. Men han får mat av frun varenda dag och behöver bara hämta pizza i absoluta nödsituationer. (Och det är bara för att frun vill ha god mat.) Men en rejäl biff, eller entrecote, klarar han att steka. En sån brukar väga så där 120 gram och är en riktig festmåltid.

Så bra har inte Margit det. Hon letar bland färdigrätterna för en person i diskarna och blir besviken. Biff Stroganoff låter ju gott men med sex gram kött per 100 gram middag, som hon hade hittat, kan ju var och en lista ut att det inte blir nån fest.

Visserligen sägs det att vi äter för mycket kött här i landet, men sex gram! Stackars Margit skulle ju behöva äta 20 portioner, eller två kilo Stroganoff för att komma upp till den där entrecoten.

Jag kollade runt lite bland den frysta färdigmaten. Som mest hittade jag rätter med 19 procent kött. Men ibland med lika mycket fett som proteiner. I rätterna ingår ju ofta både potatis och grönsaker och då i betydligt större mängd än köttet. Råa grönsaker förmodas man väl lägga till själv. Kanske kommer man i närheten av den gamla tallriksmodellen då. Men roligt verkar det inte.

Så vad ska stackars Margit göra då? Om hon vill ha kött tror jag att det enda raka är att hon lär sig att steka en biff. Tumregeln är att inte lägga i köttet förrän smöret tystnat. Klarar maken det, så klarar Margit det.

Mer läsning

Annons