Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vakna till nya vanor

/
  • Smaksätt yoghurten. Honungsyoghurt med äpple och kanel är en härlig inledning på dagen.
  • Det är ingen konst att blanda sin egen nyttiga müsli. Den här är sötad med torkad frukt i stället för socker.
  • Baka inte för stora bröd om du har råg i degen. Portionsbröd från frysen gör att brödet aldrig hinner bli torrt.
  • Kaffe, juice från egen press och hembakat fiberrikt bröd ger viktig energi för dagens arbete.

Nytt år, nya utmaningar och framför allt en och annan tanke på ett bättre liv. Sätt inte målet för högt utan börja med en bra frukost. Hoppa ur sängen lite tidigare och unna dig lyxen att äta en frukost vid ditt eget bord.

Annons

När vi flyttade ut på landet för en massa år sedan slogs vi av hur tidigt folk släckte och förmodligen somnade. Ibland redan innan vi ens hunnit hem.

Samtidigt var det inte ovanligt med liv och rörelse i granngårdarna långt innan tuppen ens vaknat.

I dag har vi anpassat oss. Tidigt i säng, i synnerhet den här mörka årstiden och upp i ottan. Det man får gjort innan solen ens tagit sig över horisonten känns nästan som bonus. Och framför allt, det är lättare att stöka undan trista uppgifter när man är utvilad än att tvingas kämpa med samma sak i nattlampas sken.

Nu är det inte alla förunnat att kunna styra sin tid, men när det går bör du ta chansen och inte sova bort morgontimmarna till ingen nytta.

Frukosten är sannolikt dagens viktigaste måltid. Ur den hämtar kroppen energi för att klara jobbet fram till lunch.

För den som är överviktig är det extra viktigt att äta rätt på morgonen. Med arbetsdagen framför sig behövs frukosten för att kroppen ska orka och sunda frukostvanor blir inte kvar i form av valkar och bukfett. Däremot är det helt galet att avsluta dagen med mat och sedan störta i soffan utan att röra annat än fingret över fjärrkontrollen.

Gröt är en utmärkt frukost. På samma sätt är grovt bröd bättre än ljust och fruktsockrad müsli bättre än flingor och vitt socker. Färsk frukt, så här års mest apelsiner och clementiner, får ersätta kakor och godis om sötsuget ändå skulle infinna sig under dagen.

dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons