Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värm dig med indiskt

/
  • Kycklingfiléer med indisk kryddning serverad med en härlig mango- och ingefärsraita är ett exempel på smakrik men inte alltför stark mat.
  • Utan naanbröd blir det ingen riktig indisk måltid. Bröden gräddas i riktigt het ugn.
  • Lammytterfilé med en garam masala-kryddad sås har den rätta indiska smaken.
  • Kummin, koriander, papkrikapulver, garam masala, gurkmeja och mald chili – vanliga kryddor i det indiska köket.

När man säger indisk mat ser många framför sig en orgie i curryblandningar. Men curryn får stå kvar på sin kryddhylla.

Annons

Den är liksom lite för förutsägbar i sammanhanget.

Den som kan sin kryddläxa vet att curry är en blandning av olika kryddor och långt ifrån den enda kryddblandning som används i den indiska matlagningen. Garam masala är minst lika viktig.

I garam masalaburken samsas kryddor som kardemumma, kanel, svartpeppar och muskotnöt. Blandningen är mer aromatisk än stark och ska helst tillsättas i slutet av matlagningen, så att smaker och dofter inte hinner mattas av. Tvärtemot curry, som blir godast om den får fräsa med olja, lök och äpple eller annan syrlig frukt och sedan koka in i buljong och matlagningsyoghurt.

Ris och bröd är andra viktiga hörnstenar i indisk matkultur. Det lätta basmatiriset är en upplevelse i sig. Sköljer man riset i rikligt med vatten före kokningen blir det ännu lättare och luftigare. I Indien tillsätter man ofta smör till riskoket. En klick på ungefär tio gram smör i ris för fyra personer får koka med från början.

Indiska naanbröd bakas i tandoori, en keramikugn som kan bli mycket het. Här får vi hålla oss till köksugnen, men lite av den chockartade upphettningen återskapas genom att bröden kavlas ut på bakplåtspapper som dras över till heta plåtar precis före gräddning.

Brödet fungerar som ersättare för bestick och doppas i maten för att suga upp sås och sky. Här bakar vi brödet utan smaksättning, men i Indien är det vanligt att naanbrödet kryddas med vitlök, sesamfrö eller hackade färska örter. Och som alltid är brödet godast helt nygräddat.

Mer läsning

Annons