Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilt i stort och smått

/
  • Hämta inspiration från det vilda. Älg och trattisar i pannan och gärna en och annan grankvist som dekoration på ­bordet. Foto: Dan Strandqvist
  • Älgskav och trattkantareller i krämig stuvning på smörstekt toast är förrätten i tiden.
  • Älgbiff med viltpepparsås och stekt potatis är höstlig festmat.
  • Päron är en härlig frukt, om än något ömtåligare än äpplen. Här låter vi päronen ge smak åt ett busenkelt smördegsflarn glaserat med rörsocker.

Vilt i oktober kan inte bli annat än älg. Eller rättare sagt, älg och lite annat som hämtats från det vilda som finns runt stugknuten. Kött, svamp och frukt från den omgivande naturen känns hur rätt som helst när gulröda löv blåser omkring i höstmörkret.

Annons

Man kan tycka vad man vill om att sommaren är slut och att hösten tagit över. För den matintresserade är årstiden rena guldgruvan och från mitt lantliga perspektiv är det självklart med en och annan älgmiddag smaksatt med allt gott som kommer från skog och natur. Än går det att hitta färska trattkantareller i skogen och en burk av sommarens rödvinbärsgelé plockas fram.

Tanken är att laga en riktig viltmiddag i tre delar. Först en toast på rustikt vitt matbröd med skorpa och smak. Bröden steks i ganska het panna i skamligt mycket fett, både smör och rapsolja. Då blir bröden gyllene och frasiga, precis som jag vill ha dem när det handlar om toast. Men stekningen måste ske i sista stund. Långt i förväg har bland annat älgskav, trattkantareller, lök och bacon fått koka ihop till en härlig stuvning. Hur gott som helst som inledning.

Älgbiff är inget man slarvar med. Köttbiten är dyr att köpa men väl värd sina pengar om den hanteras på rätt sätt. Som alla biffar bör den bankas ut något innan stekning. Och framför allt inte stekas mer än absolut nödvändigt.

Såsen hämtas från det klassiska franska köket, om än något förenklad, och är så där härligt tung och smakrik som vilt kräver. Grunden är rotsaker och eventuellt puts från älgbiffen som får koka ihop i minst tio minuter innan såsen silas och smakas av. En rejäl klick gelé gör såsen både fyllig och blank.

Hela måltiden avrundas med ett enkelt päronflarn bakat med färdig smördeg och glaserat med råsocker. Ett bakverk som ser ut som hämtat från det finaste konditori, men som alla klarar av att baka. Se bara till att ugnen hunnit bli varm innan bakverken stoppas in, det är a och o vid smördegsbak. Är ugnen för kall flyter degen bara ut i stället för att blåsa upp sig som den ska.

Dan Strandqvist/TT Spektra

dan.strandqvist@ttspektra.se

Mer läsning

Annons