Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matakuten öppnar biståndslokal

På måndag öppnar Matakuten biståndsverksamhet i en lokal på Söder i Gävle.
– Vi kan hjälpa människor i akut kris, säger Lasse Wennman från Matakuten.

Kläder, en matkasse med torrvaror eller en kopp varm soppa. Matakutens lokal på Södra Stapeltorgsgatan är öppen för den som behöver akut hjälp. Verksamheten har ett utpräglat barnperspektiv och lokalerna är rök- och drogfria.

– Ria och andra organisationer jobbar med socialt utsatta när det gäller missbruk och hemlöshet. Men det finns så otroligt många fler som har det tufft. Här kan ensamstående mammor, pensionärer och vanliga familjer få hjälp, säger Lasse Wennman.

På måndag är det officiell invigning. Men redan i vintras tog Matakuten över lokalen som har målats, polerats och möblerats med saker från Erikshjälpen. På toaletten står ett skötbord, ute i samlingsrummet finns en barnstol, en lära-gå-vagn och andra leksaker. På flera av väggarna hänger laminerade kartor som ett lokalt företag har skänkt. Bilderna över Gävle, Sverige och världen är tänkt att fungera som utgångspunkt för samtal mellan personer utan synbara, gemensamma nämnare.

– Jag tänker på våra nysvenskar. Det blir ett sätt att skapa kontakt mellan människor som inte kan kommunicera via språket. Men på en karta kan man peka ut vart man kommer ifrån, vilken väg man kom och var man bor nu, säger Lasse Wennman som i ett annat rum har ett lager med barn- och vuxenkläder som hänger på galgar eller ligger prydligt hopvikta på hyllor.

Ett stort skafferi är fyllt med basvaror som havregryn, knäckebröd, pasta, mjöl och konservburkar men här finns även förnödenheter som blöjpaket och vällingpulver.

– Vi kan inte fylla behovet för en familj i 14 dagar men vi kan i alla fall ge en matkasse med torrvaror så att man kan till exempel kan gå hem och baka, säger Lasse Wennman som hämtar varorna hos flera livsmedelsbutiker i Gävleområdet.

Det handlar om produkter som inte går att sälja på grund av kort datum, att förpackningarna är skadade eller saknar etiketter och liknande.

– Men hållbarheten är det inget fel på, säger Lasse Wennman som kommer att fortsätta dela ut bröd till behövande ute i Gävles bostadsområden.

Matakutens bil rullar alltså vidare precis som vanligt. Samtidigt kommer lokalen att vara öppen måndagar, tisdagar, torsdagar och fredagar både under några timmar mitt på dagen och under kvällstid. Lasse Wennman får hjälp av bland annat volontärer från Svenska kyrkan. Månadshyran på 4 500 kronor och andra omkostnader betalas än så länge via medel från olika fonder.

– På lång sikt behöver finansieringen lösas på annat. Och jag tror på det här stället. Människor ska inte känna sig utanför utan innanför. Vi kan inte försörja någon men vi kan hjälpa till i ett första skede och slussa vidare till rätt ställe, säger Lasse Wennman.