Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maten är hennes vapen

– Jag tycker att man ska ursprungsmärka allting!
Anna Maria Corazza Bildt hoppas kunna kryssa sig ett par snäpp upp på Moderaternas lista till EU-parlamentet.
Maten är hennes vapen.

Ni kan storyn om godsägardottern från Parma som jobbade för fred på Balkan, träffade Carl Bildt och blev svensk småföretagare i matbranschen.

Nu siktar Anna Maria Corazza Bildt på en plats i EU-parlamentet. I går besökte hon Gävle för att värva väljare.

Vi sitter i ett litet rum på John Bauer-gymnasiet och hon försöker klura ut vad som är hennes allra viktigaste fråga att driva om hon tar en plats i parlamentet i höst.

– Det är ju hälsosam mat. Cancer, diabetes, fetma. Allt beror på vad vi äter... Nej, jag måste säga barn. Jag prioriterar bra mat för barn!

Som mor till en nötallergiker har hon ett glasklart exempel. Tydlig märkning.

– Jag behöver glasögon för att kunna läsa om det finns nötter i en glass. Och jag är knappt över 40 år, säger Anna Maria Corazza Bildt.

Hon påpekar att det faktiskt finns ett förbud mot reklam riktad till barn. Varför är det då Spiderman som säljer flingor i butikerna?

Hon fortsätter att rabbla upp konsumentproblem. Transfetter, färgämnen, tillsatser, djurhållning. Allt styrs och regleras av EU. Allt kan påverkas. Men hur mycket kan en enskild ledamot i parlamentet, och dessutom moderat, verkligen göra åt dessa konsumentfrågor?

– Jag tror inte att riktig information och att stå på konsumenternas sida är ett hot mot den inre marknaden. Jag vet att andra tycker olika. Framför allt inom moderaterna. Men jag har kanske kunskaper som inte alla besitter, säger hon och återknyter till sin uppväxt på ett gods utanför Parma.

– Jag vet att god djurhållning är en förutsättning för bra mat, säger hon och syftar på debatten om Danmarks vanvård av grisar.

Om du blir vald tar du plats i den konservativa gruppen, EPP-ED, med 288 ledamöter. Hur ska du kunna stå upp med dina åsikter i det forumet?

– Jag har aldrig varit rädd för att vara ensam om att driva en fråga. Det är inte första gången det händer. Jag ser det som en demokratisk process.

En demokratisk process med 15 000 lobbyister som hejar på.

– De finns i Sverige också. Men då heter de intressegrupper, säger Anna Maria Corazza Bildt.

Hon hade så klart inte varit moderat om hon trott på förbud. Dialog och öppenhet ska vara vägen till bättre märkning, menar hon.

– Jag föreslår ett minimalt regelverk. Se på Karamellkungen, Exotic Snacks och Spendrups, de har frivilligt tagit beslut att minska färgämnen och tillsatser i godis.

Marknaden kan själv alltså. Även om konsumenterna kanske tycker att det tar onödigt lång tid ibland.

Marknadens eget förslag på ny näringsmärkning, GDA, som lobbyister från världens största matföretag försöker göra till EU-standard, tycker hon dock inte om.

– Det är klart att näringsinnehåll ska deklareras per mängd och inte per portion. Det är ingen politiker som ska avgöra hur stor en portion är, säger hon.

Hur kan en lokal matproducent i Gästrikland gynnas av att ha dig i EU-parlamentet?

– För att jag vill ändra reglerna för offentlig upphandling. De ska inte bara vara prisrelaterade. Då utesluts många lokala producenter. Det måste finnas ett värde i kvalitet.

Det där med ursprungsmärkning slutligen. Det är ju ett konkurrenshinder enligt många av dina partikamrater.

– Jag tycker inte det. Jag tycker att du har rätt att veta var en produkt kommer i från så att du sedan kan välja fritt. ”Toscana-salamin” som finns i affären är från Danmark. Det tycker inte jag är tydligt.

”Jag prioriterar bra mat för barn!”

Anna Maria Corazza Bildt