Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maten har blivit billigare

Priserna i PRO:s matkasse har sjunkit med i genomsnitt elva procent i länet på ett år, den kraftigaste prissänkningen i hela landet.
– Konkurrensen i Gävle är tuff, det spelar säkert in, säger Lisa Ryström, biträdande butikschef på Coop Extra på Fjällbacken i Gävle. Butiken hade det lägsta priset i länet i undersökningen.

PRO granskade priserna på 60 varor i 41 butiker i Gävleborg i mitten av april i år. Smör, margarin, snabbitsocker, blodpudding och herrgårdsost var dyrare än för ett år sedan men resten av varorna hade lägre pris.

– Det tycker vi förstås är bra. Det är många pensionärer som har väldigt små inkomster, säger Tord Öquist, vice ordförande i PRO Gävleborg.

Prisundersökningen är inte heltäckande. Långt i från alla är med i granskningen och de nystartade Gävlebutikerna Willys i Hemsta och City-Gross i Hemlingby hade inte ens öppnat när PRO:s prispressare gick runt och jämförde priser i april. Ingen butik i Ockelbo finns med i granskningen.

Det är stora skillnader mellan butikerna och det är tydligt att de små affärerna har svårt att konkurrera med stormarknaderna.

Dyraste butiken i länet var Tempo i Söderhamn, nästan 400 kronor dyrare än den billigaste, Coop Extra på Fjällbacken i Gävle. Och att småbutikerna oftast är dyrare drabbar många pensionärer, som har svårt att ta sig till stormarknaderna.

I årets prisundersökning hamnar Gävleborg på fjärde plats bland PRO:s 26 distrikt, två placeringar bättre än förra året. Genomsnittspriset för de 60 varorna var 1 419 kronor, hundralappen dyrare än distriktet med de lägsta priserna, södra Älvsborg. Men Gävleborg hade den största prissänkningen i hela landet.

I Gävle är priskonkurrensen stenhård, med flera butiker snubblande nära varandra. Varukorgen på Willys i Gävle är till exempel bara några kronor dyrare än korgen i den billigaste butiken.

Coop Extra på Fjällbacken startade med sitt nya koncept i februari i år. Priserna sätts centralt och biträdande butikschefen Lisa Ryström kan konstatera att nystarten blev lyckosam.

– Det har slagit väl ut. Det syns på omsättningen.

Marita Lutti handlar i butiken därför att det är en kooperativ butik och för att den ligger bra till för henne. Men att matpriserna har sänkts under det senaste året har hon inte riktigt haft på känn.

– Nej, det var en överraskning. Det känns mer som att de har stått stilla.

Men hon är övertygad om att den hårda konkurrensen i Gävle bidrar till att hålla priserna nere.

PRO har också granskat priserna på ekologiska varor, men de ingår inte i den stora prisjämförelsen. Generellt är de väsentligt dyrare än motsvarande icke-kravmärkta varor.

Skillnaden var minst för bananer, 17 procent, och störst för vetemjöl, över 100 procent dyrare.