Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maten viktig under fastemånaden

I år börjar ramadan när nätterna är som kortast. Under den månadslånga högtiden då många muslimer varken äter eller dricker så länge solen är uppe är maten ändå en viktig del. När fastan bryts samlas man för att äta och be tillsammans.

Mataffärerna har laddat upp med lamm, dadlar och andra sötsaker. Trots att äta är just det man inte gör mycket av under Ramadan märks en ökad efterfrågan på flera matvaror.

– Vi säljer mycket mer dadlar och andra sötsaker än vi brukar. Även en hel del lamm och kyckling, säger Ranja Ahmed på Gävle Gross.

De stora matkedjorna märker också att ramadan närmar sig. På Willys ökar försäljningen främst av dadlar, ris, lamm, matolja och kycklingpastejer.

Enligt Svensk Handel blir högtiden allt viktigare för livsmedelsbranschen, organisationen räknar med att den totala handeln ökar med 1,3–1,6 miljarder kronor under ramadan och festen därefter. Den största delen i livsmedelsbutikerna men också på kläder och presenter efter fastemånaden. När fastan väl bryts är det mer exklusiv mat på bordet än vanligt.

Raad Al-Duhan kommer att fasta under ramadan. Det gör han då och då även andra tider på året för att rensa kropp och själ. Han berättar att när solen gått ned och fastan brutits äter man en måltid i sällskap med familj och vänner.

– Många bjuder hem andra på mat eller så äter man tillsammans i moskén.

Där dukas det upp till fest på kvällen. Alla som gått utan mat hela dagen får då mätta sina magar innan bönen tar vid. Dels tar många med sig mat som de bjuder på och dels sponsrar några företag med mat till ramadan. Moskén öppnar sig särskilt för dem som inte har möjlighet att köpa så mycket mat.

– Under ramadan söker sig många nyanlända muslimer till moskén för att be och äta tillsammans och då får vi en chans att välkomna dem. Gemenskapen växer under ramadan, säger Raad Al-Duhan.

Han berättar att muslimer läser Koranen och praktiserar Islam extra mycket nu. Det är en tid att leva lite enklare och tänka på hur andra människor har det.

Men det är också en tid att umgås med vänner och familj, många tar ut semester för att kunna praktisera religionen och umgås med sina familjer.

– Det är den heligaste och härligaste tiden för en troende muslim. En del här i Sverige åker på semester till ett muslimskt land – både för att uppleva ramadan starkare och så blir ju nätterna längre än här.

Fastan ska rensa själen från synder och kroppen från bakterier. Även om hungern kan tränga sig på är det kanske ändå svårare att avstå från att dricka på en hel dag.

– Ja törsten är absolut det svåraste och då är det ju skönt att vara här i Sverige eftersom det inte blir så varmt. Men man vänjer sig efter några dagar, säger Raad Al-Duhan.