Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matilda nekas bidrag för bostadsanpassning

Vad är ett särskilt skäl som kräver bostadsanpassning när man flyttar?
Ann-Sofie Nordin anser att dottern Matilda behöver göra om badrummet.
Kommunen tycker att det finns likvärdiga lägenheter med bra badrum.

Det börjar bli dags att flytta hemifrån för 18-åriga Matilda Andersson. Men hennes funktionshinder ställer speciella krav på det ställe hon ska flytta till.

– Det som gör det svårt att välja bostad till Matilda är hennes autism, säger Ann-Sofie Nordin.

Matilda Andersson har förutom autism även en utvecklingsstörning och behöver rutiner för att få vardagen att fungera. Förändringar är svåra för henne och tar lång tid att acceptera. Hon berättar att de därför letat efter en lägenhet i Sätra som är så lik det radhus och den villa i Sätra där hon bott och bor.

De har valt en på markplan i ett tvåvåningshus, med fyra lägenheter i ingången och en altan som de tycker är bra.

Problemet är att det inte finns någon toalett i badrummet. Den ligger vägg i vägg, men man får ta vägen genom köket för att komma dit.

I dotterns duschrutin ingår ett toabesök och på vägen genom köket finns risk att annat kommer emellan och distraherar.

De har sökt bostadsanpassningsbidrag för att installera en toalett i badrummet. Arbetsterapeuten stöder ansökan och hänvisar till hur viktigt det är för Matilda Andersson med rutiner och att känna igen sig.

Kommunen har sagt nej.

– Det står skrivet i lagtexten som jag har att rätta mig efter, säger Lars Öberg, handläggare på tekniska kontoret.

När man väljer en ny bostad att flytta till behöver det vara ”särskilda skäl” för att man ska få bidrag till kostnadskrävande åtgärder.

Lars Öberg säger att det finns ganska gott om lägenheter i markplan i Sätra med toalett i badrummet att flytta till i stället. Mer vill han inte kommentera beslutet av sekretesskäl.

Reglerna för bidrag är strängare när det gäller en bostad man väljer att flytta till än när det handlar om att anpassa en bostad man vill bo kvar i.

Ann-Sofie Nordin tror att större hyreshus, som punkthusen, där det bor fler blir för oroligt för dottern. Utemiljön liknar inte heller den vid villaområdet lika mycket som vid den lägenhet de själva valt.

Själva flytten hemifrån till egen lägenhet med assistenter är en tillräckligt stor förändring.

– Hon kommer att bo där resten av sitt liv.

Ann-Sofie Nordin ska överklaga och be länsrättens titta på beslutet.