Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matlandet Sverige för jobben

Eskil Erlandsson, C,

jordbruksminister, om hur den svaga kronan kan vändas till en fördel för Sverige...

Annons

Matlandet Sverige kan ge 10 000 fler jobb För mig är den bästa semestern att vara hemma och njuta av den svenska sommaren. Jag tycker om att resa runt i Sverige och äta av god mat och att se allt fantastiskt Sverige har att bjuda på. Jag vet att det är många fler än jag som väljer denna typ av semester i år och jag tror inte att det bara beror på att den svenska kronan nu är lågt värderad, överallt ser jag ett nyvaknat intresse för vad vi äter och hur vår mat produceras.
Den låga kursen på vår krona gör däremot att tyskar och danskar kommer hit, eftersom det är billigt att semestra i Sverige just nu.
Nu har vi chansen att visa upp vårt land för dem, så att de kommer tillbaka även när valutan blivit starkare. Sverige har något alldeles speciellt att bjuda på, och det upptäcker allt fler.
Sverige – det nya matlandet är min vision om hur vi kan skapa jobb i hela landet genom att satsa på det som vi är bra på, nämligen god mat och upplevelser. För att nå målet kommer regeringen under den närmaste fyraårsperioden att satsa ytterligare 160 miljoner kronor på att uppfylla visionen om Sverige – det nya matlandet. Pengarna kommer bland annat att satsas på kompetensutveckling, för att stödja förädling, logistik, distribution och marknadsföring av småskalig livsmedelstillverkning samt utveckling av företag inom mat och turism.
Vi har förutsättningarna för att bli bäst i Europa på mat. Det vet alla som suttit på en sommaräng och ätit sommarens första, solvarma jordgubbar. Det vet alla som njutit av småskaligt producerad mat på en riktigt bra restaurang. Det vet alla som har sovit en natt på ishotellet i Jukkasjärvi.
När jag reser runt i sommarsverige ser jag att det kommer upp allt fler skyltar om gårdsförsäljning, caféer och bo på lantgård. Det gläder mig. Regeringen har tagit beslut som förbättrar skyltningen till ”bed and breakfast”, och det kan man nu se runt om på våra vägar. Men jag är också övertygad om att det kan bli ännu fler verksamheter runt om i landet. Därför har jag lanserat en handlingsplan för Sverige – det nya matlandet.
Den som väljer att starta upp ett eget gårdsmejeri med försäljning, eller en bed and breakfast, eller ett café måste följa en uppsjö av lagar och regler. Och för den som har en kombinationsverksamhet blir det en mängd regler som ska efterlevas, vilket blir dyrt. Därför jobbar regeringen hårt med att minska på regelkrånglet för företagen.
Förra året minskade regelbördan med 36 procent för de företag som jobbar med livsmedel. Det innebär en minskning av dessa företags kostnader med tre miljarder kronor. Pengar som de nu kan använda till att sänka priserna, eller till att anställa fler och expandera.
Men det finns mer att göra. I handlingsplanen för Sverige – det nya matlandet aviserar jag att vi nu särskilt ska titta på reglerna för dem som har små företag med många verksamheter, som att ha både tillverkning av ostkaka, och samtidigt ett café. Eller den som har ett boende, med restaurang, Sverige – det nya matlandet handlar om att du ska ha möjlighet att få tillgång till god mat och fantastiska upplevelser på din semester.
Men den handlar framförallt om att skapa jobb. Om visionen blir verklighet betyder det 10 000 nya jobb på landsbygden. Det kan man verkligen kalla mat mer mersmak.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel