Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matprovning blir gymnasiekurs

SANDVIKEN
Att uppleva mat med alla sinnen.
Det är tanken med Saperemetoden som hämtats till Sverige från Frankrike av den kände krögaren Carl Jan Granqvist.

Nu ska den bli gymnasiekurs i Sandviken.
Sandvikens gymnasieskola är först ut i landet och redan i höst finns metoden på schemat.
I en termin har kursen testats av en grupp elever på Bessemers barn- och fritidsprogram. Tanken är att kunskaperna ska kunna tillämpas i barnomsorgen i framtiden, att barnen ska våga smaka olika sorters mat.
- Det har varit jättebra. Jag är mer intresserad av mat nu, och på ett annat sätt. Man har förändrat sin syn och är mer nyfiken och vill testa olika saker, säger Josefin Liljegrääs, en av eleverna.
Metoden bygger bland annat på att flera sinnen i kombination måste användas för att kunna göra en riktig bedömning av maträtter och livsmedel, att det man äter och dricker i kombination har betydelse för smakupplevelsen.
- Det är som vinprovning fast med mat i stället för vin. Dessutom får man med den sociala biten, att måltiden är ett sätt att umgås. Men det här är absolut ingen matlagningskurs, säger Christa Hedström, en av lärarna som utformat kursen efter att ha varit på utbildning hos Carl Jan Granqvist i Grythyttan.
Eleverna har bland annat jämfört hur maten smakar i en stökig matsal med hög ljudnivå jämfört med i en lugnare miljö med lugn musik. Ett annat experiment har varit att med karamellfärg se hur färgen påverkar smakintrycket.
De har även fått prova på att äta mat utan att se och utan att kunna känna lukt.
- Det har varit väldigt kul och spännande, säger Linda Björklund, en av eleverna.
I går var det kursavslutning för elever och lärare. En smaklig sådan. På restaurangskolan fick de vara med när maten tillagades för att sedan äta den tillsammans.
Med alla sinnen.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se