Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matresterna ska ner i bruna påsar

GÄSTRIKLAND
Nästa år ska Gästrike återvinnare börja en satsning på insamling av komposterbart hushållsavfall.

- Man kommer att få chansen att lägga sitt matavfall i bruna papperspåsar som vi hämtar till central kompostering, säger AnnaCarin Söderhielm, miljöhandläggare vid Gästrike Återvinnare.
Satsningen är en del i den nya renhållningsordning som träder i kraft i dag.
Det är den första gemensamma renhållningsordningen för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommuner.

Stora förändringar på sikt
Den nya renhållningsordningen kommer till en början inte att ha så stor betydelse för invånarna i de fem kommunerna. Men inom en femårsperiod blir det större förändringar.
Deponering av sopor är numera förbjuden och det krävs dispens för att få undantag från den regeln. Därför slår renhållningsordningen fast att hushållsavfallet i den här regionen i första hand ska återvinnas. Som alternativ energiutvinnas och som sista hand deponeras.
AnnaCarin Söderhielm säger att den referensgrupp som arbetat med att ta fram den nya renhållningsordningen därför främst funderat på vad man ska göra med hushållssoporna i framtiden.

Sortering av matavfall
Det kommer att bli en utökad satsning på sopsortering, den här gången är det matavfallet som invånarna ska få chansen att sortera. Det billigaste alternativet blir att sortera hemma i godkända komposter och därmed kunna få ner sophämtningen till ett minimum. Den möjligheten finns även i dag.
Det andra alternativet är att hushållen sorterar matavfallet i särskilda bruna påsar som Gästrike återvinnare sedan hämtar. Även det kommer att vara ekonomiskt gynnsamt för hushållen.
Det dyraste alternativet blir att inte sortera alls.
Projektet inleds i liten skala nästa år.
- Mellan 2005-2007 kommer merparten av hushållen att beröras, säger AnnaCarin Söderhielm.
KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist_gd.se