Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mattar och hundar i glada lekar

Lika många skall som skratt ekade högt på daglägret hos Gävle hundungdom.
Där fanns tio tjejer, med lika många fyrbenta vänner, som bland annat övade agility och lydnad.
– Roligt för både hunden och mig, säger Mathilda Holm.

I går avslutades det tre dagar långa sommarlägret som föreningen Gävle hundungdom arrangerat vid sin klubbstuga i Skogsmur.

Deltagarna var ett glatt gäng på tio tjejer mellan tio och 14 år, med varsin hund som antingen är deras egen eller som de har lånat av vänner, släktingar och bekanta. Alltifrån stora blodhunden Trofast till olika typer av små terrier fanns på plats.

Deltagarna har sedan i måndags läst om olika hundraser, provat på agility, och övat både luktsinne och lydnad med hjälp av belöningar och hundgodis. De har också övat på så kallad freestyle, vilket kan beskrivas som dans med hund där man lär den att göra konster. I början av veckan frågade ledarna deltagarna vad de ville göra, så alla har fått vara med och önska. Alla övningar har sedan delats upp i olika nivåer, eftersom alla kunde olika mycket när de kom dit. En del av hundarna hade tävlat eller varit på utställning, medan andra inte hade provat på någonting alls.

– En del tycker det är jätteläskigt med balansbom, medan andra bara springer över den, säger Emma Bergdahl.

Hon leder lägret tillsammans med sina kompisar Emma Larsson och Elin Brodin. De sitter i styrelsen för Gävle hundungdom, och har tidigare varit på ett sådant här läger tillsammans.

Emma Bergdahl tycker det har varit roligt att planera en sådan här grej och sedan se att den fungerar.

– Det är kul att kunna driva en idé som blir så bra, säger hon.

Emma Bergdahl har ett alldeles särskilt intresse för hundar, och tycker om deras sätt att hela tiden vilja jobba, vara med, och prova nya saker.

– Alla hundar är olika individer, med både raser och personligheter. Och man kan få en så fin kontakt med dem, säger hon.

Mathilda Holm, tio år, var på lägret med sin hund Alis. En ”softis”, soft coated wheaten terrier, som liksom sin matte såg ut att trivas jättebra.

– Det här är roligt för både hunden och mig. Vi har lärt oss jättemycket, säger Mathilda Holm med ett stort leende på läpparna.