Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mattias Brunn avbröt föreställning

Under turnéavslutningen av Riksteaterns "Männen med rosa triangel" valde Mattias Brunn att avbryta föreställningen. Anledningen var hån mot homosexuella från publiken.

Brunn är en av tre konstnärliga ledare på Folkteatern Gävleborg, ett uppdrag som han har haft sedan 2015. Parallellt har han rest runt med föreställningen "Männen med rosa triangel", en pjäs om homosexuellas lidande under Förintelsen baserad på en bok av Heinz Heger.

Läs mer: Recension av "Männen med rosa triangel"

Läs mer: Karin Bergkvist kommenterar den avbrutna föreställningen

Under en föreställning i Eslöv hånades ensemblen. Publiken gjorde kräkljud när ordet bög nämndes och kommenterade skådespelarnas utseende.

På sin Facebook-sida skriver Mattias Brunn: "Att prata om våld och tortyr, om brott mot mänskligheten, vi och dem, om utsatthet och naken sorg är utlämnande i sig. Men jag kan inte göra mig själv illa (eller de som lyssnade) genom ständiga underkännanden och kränkningar."

Han konstaterar att det är första gången som han har känt sig tvingad att avbryta en föreställning.

"Männen med rosa triangel" spelades i Sandviken i mars. GD Kultur skrev så här om föreställningen: "'Männen med rosa triangel' är en pjäs om föraktet för svaghet och det föraktet har fått ny kraft. Från Europas högerextremism till Amerikas Donald Trump och hans fäbless för att peka ut medmänniskor som losers."

Mattias Brunn är konstnärlig ledare för Folkteatern tillsammans med Erik Uddenberg och Kajsa Isakson.

Läs mer: Hitta alla artiklar från GD Kultur här

Läs mer: Missa inte det senaste – följ GD Kultur på Facebook