Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maud tog ­butiken med sig till Järbo

Egentligen hade hon tänkt sluta jobba för 15 år sedan. Men hon har alltid haft mycket energi och så fort hon hade sålt sin butik på Söder i Gävle började det att klia i fingrarna.

Annons

När Maud Green fick veta att det fanns en ledig lokal i hennes ungdoms favoritbadort Öregrund, kunde hon inte låta bli att åka och titta på den. Hon slog till igen och öppnade på nytt. Där fortsatte hon att sälja sitt hantverk och sommargästerna från Stockholm var lyriska.

För två år sedan hittade hon sitt drömhus och av en slump råkade det ligga i Järbo. Plötsligt kändes det långt att pendla till Öregrund och hon bestämde sig för att ta butiken med sig i flytten. Den första advent förra året smygöppnade hon hemma på gården.

– Jag hade inte annonserat eller någonting, säger Maud med förvånad min och ställer fram en chokladkaka med ett berg av likörmarinerade körsbär.

– Men när jag tittade ut genom fönstret kom det ett lämmeltåg av människor ute på vägen. Jag tror det var 40 besökare redan första dan! Men jag bjöd på glögg och pepparkakor också.

Man inser ganska snart att Maud är en livsnjutare som ser till att ordna för sig. Hon går runt i sitt fina hus och pratar och dukar fram i höga klackar och kort skinnjacka. Hon flyttade in på Järbos gamla handelsgata, där både slakteriet och mataffären låg och där det finns två populära loppisar i dag. Hon och Hans-Erik har rustat och fixat, byggt nya balkonger och ett gigantiskt trädäck som de bor på under sommaren. I ett tillbyggt uterum på gården finns Mauds butik. En del inredningsprylar köper hon in men mycket gör hon själv. Som ”Järbotröjan” av ortens garn och Carl Larsson-lampan i tyg.

– Lampan har blivit jättepopulär, säger Maud. Samma modell finns hos Svenskt Tenn och jag får sy nya hela tiden. Jag minns en gång i Öregrund när det kom in en dam som reagerade märkligt. Hon såg helt chockad ut och efter en stund frågade hon vad som ingick i priset. ”Jaha, i så fall tar jag tre stycken”, sa hon då. ”Du var så billig att jag trodde att jag skulle få sätta ihop den själv”.

Lamporna sys för hand och det är flera moment. Först ska ställningen till skärmen viras med tygband. Sen ska den kläs och fodras. Sist syr hon en volang av flera meter tyg och en tunnel att trä över upphängningssladden. Varje lampa tar flera timmar.

– Det är tur att jag har min fåtölj, säger hon och skiner upp igen. Jag sitter ofta i den när jag syr. En italiensk skinnfåtölj som följde med som inventarie när jag flyttade in på Söder. Den är lite sliten i skinnet men jag kommer aldrig att göra mig av med. På den tiden kunde jag sitta kvar och sy halva natten. Ibland öppnar jag en chokladask medan jag syr. Du måste provsitta den!

Det gör jag förstås gärna och sätter mig direkt. Jag sjunker ner som om det vore en vattensäng, men den formar sig efter kroppen och ger mycket stöd för rygg och ben. Jag förstår att man kan bli kvar ett bra tag.

I det rymliga matrummet står också en kakelugn som är ny i gammal stil. Vedklabbarna ligger i en prydlig trave och bildar en dekorativ utsmyckning mot väggen. Över matbordet hänger en vit Carl Larsson lampa. På nästa våning finns sovrum, gästrum och två separata badrum. Hans-Eriks är kompakt men mycket fräscht och funktionellt. Mauds badrum är desto större, till och med större än själva sovrummet och inrett som ett lyxigt spa. Där finns både läsfåtölj, kandelaber, orientalisk matta, skohyllor, stereo i väggen och ett badkar mitt på golvet. Läckra klackskor med paljetter och fjädrar står uppställda på rad.

– Ibland häller jag upp ett skumbad och tar ett glas champagne, säger Maud. Då har man det ganska bra.

Att kombinera flärd med arbete kan uppenbart vara fruktsamt. När Maud var ung var hon mannekäng men hon gick också på olika hantverkskurser. Hon lärde sig att göra porslinsdockor och att sy lampor. Eget företag har hon haft i 35 år och den första butiken låg vid Läkarhuset i Gävle. Men nu sitter hon i Järbo och skapar. Eller gosar med grannens katt Sune som verkar trivas hemma hos Maud. När hon inte åker till sommarstället förstås, som hon och Hans-Erik har i Spanien. Förr åkte de dit flera gånger per år, men nu blir det allt mer sällan.

– Jag tycker det är bättre i Järbo än i Spanien, säger Maud och ser nöjd ut.

Jag tror det var 40 besökare redan första dan!

Jag tycker det är bättre i Järbo än i Spanien

Annons