Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maude mitt i konflikten

SANDVIKEN
Personalen på Murgårdsskolan jublar över beslutet att rädda skolan.
Men för rektorn Maude Wiklund-Andersson är känslorna blandade.

Annons
I höst tillträder hon sin nya tjänst som rektor för Västanbyns skola och Sandbackaskolan.
- Det är både glädje och sorg i dag, säger hon.
Under det senaste året har hon tillsammans med lärare, föräldrar och elever kämpat mot en nedläggning.
Efter tisdagens besked från kunskapsnämnden är lättnaden förstås stor.
- Personalen är jätteglad, säger Maude Wiklund-Andersson.

Nytt rektorsområde
För en tid sedan beslutade kommunen att rektorsorganisationen ska göras om i Sandviken. Bland annat halveras antalet rektorer. Maude Wiklund-Andersson sökte och fick tjänsten som rektor för ett av rektorsområdena, det med Västanbyns skola och förskola, Pinnhagens förskola samt Sandbackaskolan.

Kluvna känslor
När hon sökte tjänsten lutade det fortfarande åt en nedläggning av Murgårdsskolan. Nu är det klart att det i stället blir Sandbackaskolan.
- Mina känslor är kluvna. Jag är ju fortfarande kvar på Murgårdsskolan och det här är bra för den. Men det känns konstigt i hjärtat nu när jag ska till Sandbacka. Jag har varit dit och jag vet att personalen är jätteorolig.
Hon säger att om det blir en nedläggning - slutgiltigt beslut tas först i november av kommunfullmäktige - är det väldigt viktigt att arbeta för att det blir en bra organisation.
- På Murgårdsskolan har vi levt med nedläggningshotet i ett år. Jag har hela tiden sagt till min personal att vi måste gå vidare och göra ett bra jobb.
På Sandbacka skola arbetar 20 personer och Maude Wiklund-Andersson tror inte att det ska behöva bli någon stor övertalighet. Det blir fler elever i rektorsområdets andra skola, Västanbyn, och därför kommer det att behövas mer personal.
Elevantalet i Sandviken minskar kraftigt de närmaste åren och Maude Wiklund-Andersson säger att kommunen helt klart måste lägga ned någon skola.
- Protester blir det vilken skola det än blir.

KARIN BERGKVIST