Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maxtaxan ska höjas

GÄVLE
Från årsskiftet höjs maxtaxan för dagis och fritids i Gävle kommun.

Det innebär att förskoleavgiften för första barnet blir 120 kronor dyrare och för det andra barnet 80 kronor dyrare.
För fritids blir maxavgiften 840 kronor för det första barnet och 420 för det andra. Barn-och ungdomsnämnden följer därmed riksdagens beslutade höjning, den avgift som avgör statsbidragen. Höjningen av maxtaxan motsvarar 3,5 miljoner kronor.
Även i fortsättningen slipper föräldrarna i Gävle att betala för det tredje barnet. Moderaterna vill införa den avgiften och reserverade sig mot beslutet.
Barn & ungdoms ekonomi stod som rubrik för flera ärenden som diskuterades i nämnden, men några beslut fattades inte.
- Vi gav inga direkta direktiv, mer än att fortsätta titta på frivilliga verksamheter, säger Jens Leidermark, s, ordförande i nämnden.
I oktober ska nämnden bestämma vilka skolor som ska stänga. En anledning till underskottet är att skolorna har drygt 550 elever färre det här läsåret jämfört med det förra.
Prognosen för i år ligger fortfarande kvar på 34 miljoner kronor minus, men en personalminskning kan ge resultat i budgeten.