Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MC-kriminella stal vapen i Furuvik

Polisen har slagit till mot mc-kriminella som tänkte spränga polishuset i Bollnäs. I ligans vapengömma fanns 14 mausergevär som stals i Furuviksparken 2006. – Vapnen gick inte att använda, säger Tom Widorson, parkchef.

Annons

Det var en serie oförklarliga sprängdåd i Hälsingland under 2008 som fick polisen att börja kartlägga en grupp av personer med kopplingar till mc-relaterad brottslighet.

Den aktuella grupperingen säga vara knuten till mc-organisationen Bandidos, men det ska helt saknas kopplingar till den vilande Bandidosavdelningen Solidos MC i Gävle.

Under utredningens gång greps tidigare i år två personer i Stockholm, misstänkta för innehavet av tre hekto amfetamin.

I slutet av januari hittade polisen en vapengömma i Ljusne, sju mil norr om Gävle, med 36 kilo sprängmedel.

Man hittade dessutom 19 mausergevär, ursprungligen stulna från ett museum i Furuvik en natt under sommaren 2006.

– De fanns i den gamla kustförsvarsanläggningen som är ett museum på Furuskär i dag. Man skar sig in i anläggningen och fram till ett rum med en autentisk miljö, berättar Tom Widorson, chef för Furuviksparken.

– Enligt Tom Widorson var vapnen pluggade och obrukbara. Enligt uppgifter från polisen kunde de dock ha borrats upp och möjligen ha återställts.

Fyndet av vapengömman i januari har inte lett till att någon kunnat åtalas. I vapengömman fanns dock 36 kilo fullt användbart sprängmedel. Fyra sprängdåd i Hälsingland sätts i samband med beslaget. Först sprängdes en raststuga vid flygplatsen i Mo, enligt polisen ett test av kvaliteten.

– Senare sprängdes en laddning riktad mot en bostad i Bollnäs och en annan under en skåpbil i närheten.

Mellan sex och åtta individer, samtliga från Hälsingland, har förhörts. Av dem sägs två eller tre män vara drivande. Men polisen har inte samlat tillräckliga bevis för att få dem åtalade. Bristen på framgångar förklarar att polisen igår berättade om fyndet av vapengömman.

Utredarna hoppas att personer som iakttagit något i samband med sprängningarna ska träda fram och berätta vad de sett.

Utom stora insatser från poliser stationerade i Gävle har säkerhetspolisen deltagit i spaningarna. Anledningen var planerna på att spränga polishuset i Bollnäs, planer som klassas som samhällsomstörtande.