Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med Alice i cirkuslandet

I går var det premiär för Cirkusgymnasiets avgångsklass att bjuda in till cirkusresa till underlandet. Spännande att se vad eleverna kunde leverera.

Jag har nästan blivit påtvingad min cirkuskärlek när jag växt upp med en lillebror, David Hammarberg, som älskar och lever för cirkus och livet som cirkusartist. Jag har sett många cirkusföreställningar under dom här 15 åren när han uppträtt med Furuviksbarnen och andra internationella cirkusar runt om i världen, och även en del föreställningar med cirkusgymnasiets avgångsklasser.

Föreställningen är inspirerad av Alice i Underlandet, författaren Lewis Carrolls mest kända bok. Boken handlar om sjuåriga Alice som sitter och har tråkigt då helt plötsligt en vit kanin dyker upp. Han plockar upp en klocka ur sin västficka och säger ”kära nån, jag är sen!”. Kaninen skuttar vidare och Alice, som blir nyfiken, springer efter honom. Han skuttar ner i ett kaninhål och när Alice tittar ner så faller hon. Hon faller flera mil. Och efter det så är ingenting sig likt.

Cirkuseleverna med Alice i spetsen tar med oss till en värld som inte riktigt är som alla andra. En plats där ingenting riktigt är vad det borde vara, vad är fantasi och vad är verklighet?

Tygnummer, trapets och jonglering sker i cirkusvärlden och i letandet efter vita kaninen håller Alice på att mista huvudet hos elaka hjärterdamer som är drottningar i den underliga världen och hennes snurrige och lite efterblivne man gör pinsamma försök att rädda Alices huvud från att falla.

Som i ett desperat försök försöker få sin drottnings gunst och kärlek med juckande höfter till Dolly Partons ”I Will Always Love You” (Whitney Houstons hit).

Det humoristiska framförandet av historien var lyckad och gick verkligen hem, speciellt hos den lite yngre publiken. Men tyvärr leverades det inte ren cirkus i går, det var för mycket teater och baktunga artister. Tempo är inget som den här avgångsklassen lärt sig. Detta fall kan ha och göra med att Furuviksbarnen inte längre finns, för där drillades duktiga cirkuselever. Det är svårt att börja med cirkus i gymnasiet och bli riktigt bra.

Trötta musen, som spelades av Ella Salvin, stack i andra akten ut med sitt tygnummer och det märktes att hon hållit på med gymnastik hela livet. Alice spelade sin roll väl och svajade inte en centimeter när hon körde handstans på axlarna i två man hög.

Tack och lov överlever Alice (spelad av Johanna Nordström) livet i cirkusvärlden och kan tänka tillbaka när hon vaknar på det förvirrade tepartyt med den galne Hattmakaren och Påskharen. Och Hattmakarens luftkonster och galenskap.

Jag är säker på att dessa elever kommer att förbättra sina nummer och talanger och få upp tempot. Cirkuslinjen är bra på att få fram talangerna, vilket har bevisats i många sammanhang både nationellt och internationellt. Såg en glimt av det i går. Lewis Carroll brukade ibland säga: ”Om du inte vet vart du är på väg kommer du att hamna någon annanstans!”

Maria Hammarberg