Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med polisen i hälarna

De irländska asfaltläggarna gör en turné i Sverige varje år.
Nu tycks de vara på turné i bara Gävle.
De åker från plats till plats och stannar tills polisen knackar på.
– Men vi får inte flytta dem med våld, säger Peter Hultqvist, vakthavande befäl i Gävle.

Torsdagen för en och en halv vecka sedan kom de irländska asfaltsläggarna till Gävle igen. De tog in på Furuviks camping och uppgav att de var jetski-försäljare. Då var de några stycken bara men snart dök fler upp. Inom kort var det fullt med husvagnar på platsen där de höll till. Då började problemen.

Enligt uppgift klagade andra gäster på att de slängde sopor överallt, lämnade toaletterna smutsiga och körde bil sent om nätterna. De ska också ha kört dit husvagnar utan att checka in och ha använt ström som de inte betalade för. I torsdags, exakt en vecka efter ankomsten, blev irländarna tvungna att lämna campingen. De körde då sina vagnar till ett område i Vårvik.

Marken där ägs av Korsnäs som omedelbart kontaktade polisen för att bli av med de objudna gästerna. Polisen åkte dit på midsommaraftons morgon och bad dem att lämna området senast klockan ett. Men när polisen återvände strax efter ett var de kvar allihop.

Trots att det rörde sig om privat mark hade inte polisen rätt att avhysa dem. Den som olovligen befinner sig på annans mark begår brott mot besittningsrätten. Och då är det kronofogdens sak att få bort dem.
– Vi har ingen laglig möjlighet att flytta dem med våld. Korsnäs får vända sig till kronofogden istället, sa Peter Hultqvist, vakthavande befäl, till GD den dagen.

Men klockan fyra på eftermiddagen hade samtliga vagnar utom tre försvunnit från området. De hade då flyttat till Stora Vall vid Gavleån nära högskolan. Martha Forsbring bor i Villastaden ungefär 500 meter bort och tar promenader där dagligen.
– När jag gick förbi någon gång mellan fyra och fem var här fullt med vagnar. Det här är ett strövområde och nu känns det mycket otrevligt med alla fordon och husvagnar.

GD frågar några av de irländska arbetarna hur de upplever att behöva flytta omkring hela tiden.
– Vi gillar det inte. Vi har familjer och det är svårt för barnen, säger en av dem.

– Vi bryr oss inte, sa irländaren som hoppade in i en lastbil och åkte iväg.

Peter Hultqvist vid Gävlepolisen är nu osäker på om irländarna begår ett brott när de campar på Stora Vall.
– Det tycks som om de håller sig inom allemansrätten så länge de inte ställer bilar och vagnar på grönområden.

Markägaren måste alltså vända sig till kronofogden om han vill få bort folk från sin egendom. Bara om kronofogden misstänker att det finns risk för motstånd kan polisen bistå vid en avhysning.
– Men kronofogden har ingen jour. Irländarna blir säkert kvar över helgen. Om privatpersoner lät bli att köpa deras tjänster skulle vi slippa de här problemen varje år, säger Peter Hultqvist.