Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med smak av apelsin

Annons

Än är det apelsinsäsong. Och oj, vad goda och saftiga de är. Men jag tycker att de ska hålla till hemma i köket. Jag ryser fortfarande vid minnet av de obligatoriska apelsinpauserna på skolans skidutflykter. När händerna kletiga av apelsin stoppades tillbaka i lovikkavantarna och luddet fastnade i kletet. Lika läskigt som att bita i folie.

Så jag skalar helst med kniv än i dag, det går bra bara man tränar lite. Och så får apelsinen förgylla maten. 70-talet – den bruna matens era – bjöd ju på märkliga fruktinslag ibland. Men ”Glada grytan” från Allt om mat hänger med än. Den var den enda ”bjudrätten” i mitt studenthushåll. Fläskfilé fanns ofta till extrapris och kändes riktigt lyxig på den tiden. Stekt i skivor och med purjolök, paprika, vitlök och apelsinbitar i pannan. Pressad apelsin och soja ovanpå. Kanske var det någon mer grönsak i också. Det är inte så noga bara den där apelsintouchen kommer med.

Stekt kyckling gillar också apelsiner. För det mesta blir det den klassiska varianten, persilja och citron i magen på pippin. Men apelsin i sällskap med ingefära, vitlök, soja och en liten gnutta honung som fyllning blir till en god sky att ösa fågeln med. För att få sälta brukar jag smula ned en tredjedels hönsbuljongtärning i blandningen också.

Efter att kycklingen stekts en dryg timme i ugnen fylls köket av goda dofter. Och det smakar faktisk riktigt gott också!

Mer läsning

Annons